İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

“Khalkedon”: Kadıköy Rum Toplumunun Dünü Bugünü

Ekin Karaca
Kadıköy Rum toplumunun geçmişte sosyal, kültürel ve ekonomik hayattaki öneminin anlatıldığı Grigoris Oikonomidis’in senaryosunu yazıp yönetmenliğini yaptığı “Khalkedon” belgeselinin ilk gösterimi yapıldı.Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Rum Vakıfları Derneği (RUMVADER) üyesi Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Vakfı’nın hazırladığı “Khalkedon” isimli belgesel Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu’nun Sismanoglio Megaro binasında izleyiciyle buluştu.

Grigoris Oikonomidis’in senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı belgeselde, İstanbul Kadıköy’de yaşayan Rum toplumunun dünü ve bugünü konu alınıyor.

Belgeselin ilk gösterimine Ekümenik Patrik 1. Bartholomeos, Cemaat Vakıfları Meclisi Azınlık Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, Yunanistan İstanbul Başkonsolosu Nicolas Matthioudakis, Kadıköy’ün eski belediye başkanı Selami Öztürk ile yeni belediye başkanı Aykurt Nuhoğlu ve Rum toplumunun önde gelen isimleri de katıldı.
1964 öncesi
1964 öncesi Kadıköy’de Rumların sosyal, kültürel, ekonomik hayattaki rollerinin aktarıldığı belgeselde zaman içerisinde Rumların zorunlu gidişiyle birlikte Kadıköy’ün kaybettiği değerler sözlü tarih çalışmasıyla izleyiciye aktarılıyor.
Kadıköy’ün coğrafyasını, ulaşım yollarını ve mimari yapısını ele alan bu belgeselde ayrıca Rum toplumunun dinî teşkilâtı, eğitim sistemi, insanların denizle ilişkileri, meslekler, sosyal ve ekonomik hayat, başka bir deyişle cemaatin sosyal organizasyonu hakkında da bilgiler veriliyor.
İki yakadan…
Belgeselde, Kadıköy’ün Rum ve Türk sakinleriyle hem Yunanistan’da hem Türkiye’de yapılmış söyleşilerin yanı sıra, arşiv görüntüleri ve günümüzde çekilmiş görüntüler de yer alıyor.
Belgesel aynı zamanda, sayıları on binlerden onlara düşen ve zamanında Kadıköy’ün sosyal, kültürel, ekonomik hayatında önemli yere sahip olan, okulları tamamen doluyken bugün kapanmak zorunda kalan Rumların geri dönmesi için bir çağrı niteliği de taşımakta. (EKN)
* Senaryo-yönetim: Grigoris Oikonomidis, Montaj- kamera: Hristos Yiannakopulos, Kamera: Aleksandros Theofilaktu, Ses-anlatım: Andreas Marianos, Özgün müzik: Vasiliki Papageorgiu- “Vosporos”, Prodüksiyon: Faidon Kaftoğlu, Prodüktör yardımcısı: Antigoni Efstratoğlu, Yapım: Kadikοy Rum Ortodoks Cemaati Vakfi & Grigoris Oikonomidis

http://www.bianet.org/bianet/toplum/154743-khalkedon-kadikoy-rum-cemaatinin-dunu-bugunu?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.