İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mihrimah tamam sıra Aya Yorgi’de

Zeynel Yaman
16’ncı yüzyılda yaptırılan Mihrimah Sultan Camisi’nin restorasyonu bitince Vakıflar Müdürlüğü karşısında bulunan Aya Yorgi Kilisesi’nin yenilenmesi için kolları sıvadı. 

İstanbul Edirnekapı’daki Mihrimah Sultan Camisi’nin restorasyonunun tamamlanmasının ardından karşısındaki Aya Yorgi Kilisesi’nin yenilenmesi için çalışmalara başlanıyor. Restorasyon projesi 2010’da hazırlandı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, kilisenin rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerini tamamladı. İstanbul 4 Numaralı Koruma Kurulu Müdürlüğü’nce onaylandıktan sonra yapım ihalesi için çalışma yapıldı. İhale, 14 Nisan’da düzenlenecek. Yapım işi 750 gün içerisinde tamamlanacak. Kilisenin tarihi şöyle: Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan adına inşa edilecek cami için Edirnekapı Ayios Yeoryios Kilisesi’nin bulunduğu yer seçilir. Ayios Yeoryios Kilisesi, Mihrimah Sultan Camisi’nin inşaatı nedeniyle yıkıldıktan sonra, karşısında bulunan günümüzdeki yerinde yeniden inşa edilir. 18’inci yüzyılın sonunda İstanbul’da yaşayan S.S. Hovhannesyan, eserinde kilisenin varlığını ve konumunu belirtirken Edirnekapı yakınında, Ermeni ve Rum mezarlığının bulunduğunu da ifade eder. Aziz Martir Yeoryios’a ithaf edilmiş olan kilise, kitabelerine göre, 1726’da restore edilmiş ve 1836’da Mimar Hacı Nikolaos nezaretinde yeniden inşa edilmiştir.
750 GÜN SÜRECEK
Mimar Sinan’ın eseri olan Mihrimah Sultan Camisi’ne (sağ üstte) komşu Aya Yorgi Kilisesi’nin tarihi 8’inci yüzyıla dayanıyor. Kilisenin yenileme işinin 750 gün içinde tamamlanması bekleniyor.

http://www.sabah.com.tr/kultur_sanat/2014/04/02/mihrimah-tamam-sira-aya-yorgide

Yorumlar kapatıldı.