İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlı’da Dil Zenginliği

Osmanlı İmparatorluğu’nda müslim ve gayrimüslim tebaanın dilleri ve alfabeleri üzerine düzenlenen konferansların üçüncüsü 26 Mart 2014 tarihinde İstanbul Beyoğlu’ndaki Sismanoglio Megaro binasında yapıldı. Konferansın başlığı “Yanyalı Türklerin Stihoplakia’ları ve Giritli Türklerin Mandinades’leri ile Yunanca Alijamiado Literatür” idi. Etkinlik Yunanistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Yunanistan Milli Araştırma Kurumu (Osmanlı Araştırmaları Programı) işbirliği ile gerçekleşti.

Konferanstaki ilk konuşmacı Yorgos Dedes “Ninemin Not Defterleri” adlı sunumunda Yanya ve Girit Türklerinin Arap harfli elyazmalarından bahsetti. Dedes, çoğu sözlü gelenek ürünü olan ve Arap alfabesiyle yazılmış Yunanca elyazması eserleri anlattı.
İkinci konuşmacı Filiz Yenişehiroğlu, “Yanyalı Türklerin Rumcası” adlı sunumunda Yanya bölgesini ve 17. yüzyıldan sonra Müslüman-Türk nüfusundaki artışı anlattı. Ayrıca mübadele ile Türkiye’ye gelen ailelerin hem Türkçe hem de Yunanca geliştirdikleri yeni konuşma dilinden bahsetti. Yenişehirlioğlu, bu dilin günümüzdeki konuşma diliyle farklılıklarını ortaya koydu.

http://www.kesfetmekicinbak.com/osmanlida-dil-zenginligi/3766n.aspx

Yorumlar kapatıldı.