İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kessab sakinlerinin tüm Dünya Ermenilerine ve insanlığa mesajı

Suriye’nin Ermeni meskun Kessap kenti sakinleri, tüm Dünya Ermenilerine ve insanlığa mesajlarını ilettiler. Mesaj Ermenistan Millet Meclisi üyesi Arman Sahakyan’ın Facebook sayfası aracılığıyla geldi. Sahakyan, geçtiğimiz günlerde Ermenistan Parlamento Heyeti bünyesinde, Ermenilerin sorunlarına ilişkin olarak Suriye’yi ziyaret etti. NEWS.am mesajın tam metnini sunuyor:

«Bugün 21 Mart 2014’te Anneler Günü güzel kentimiz, Türkiye Hükümeti tarafından maddi-teknik destek gören  «El-Kaide» ve «Cephet El Nusra»  radikal grupları tarafından  saldırıya maruz kalmıştır. Gündoğumunda çok önce kentimiz üzerine düşen füze sesleriyle ürkerek uyandık. Binlerce radilak militan kentimiz sınırını geçtiler. Türk tarafı, Osmanlı İmparatorluğunda Ermeni Soykırımının 100. Yıl arifesinde güzel Kessab’ı  imha siyaseti yürütmektedir.
Kessab’ın yiğitleri, Suriye Hükümetinden yardımın ulaşması öncesinde  kenti av tüfekleriyle savunmaya başladılar. Kessab’ın bu kahramanları evlerden uzaklaşmaya ilişkin haberdar etmeseydi, Dünya bir soykırıma daha tanıklık edecek, kitle iletişim araçları ise bir dezenformasyon daha yayacaklardı.
Kessab yüzyıllar boyunca binlerce Ermeninin evi oldu.
Kessab ilk kez 1909’da, Türklerin kent üzerine saldırması üzerine ızdıraba düştü; bunun sonucunda  Kesap tahrip edildi, evler kundaklandı ve 191 Ermeni hunharca katledildi.
Ermeni Soykırımının gerçekleştirildiği  1915’te, Türk birlikleri Kessab’a girdiler ve Ermenileri sürgün etmeye başladılar; 5000’i aşkın Ermeniyi katletti. Türkiye’nin işlediği Ermeni Soykırımında 1.5 milyon insanın canına kıyıldı. Ancak bu sayı uluslararası toplumun Suriye Ermenilerini savunmak için gereken adımlar atmaması durumunda artabilir.
Suriye’de Araplar bizi savunmaktalar; onlar ölüm ve katliamlara ilişkin korkunç hatıraları aşarak ayakta durmamız için bize yardım ettiler, onlara ebediyen müteşekkir olmalıyız.
Şu ana dek farklı inançtan insanlarla büyük bir Ermeni ailesi, Suriye olarak adlandırılan tek bir ev olarak barış ve uyum koşullarında yaşıyorduk. Bugün de aynı şekilde, Türk Hükümeti, Cenab-ı Hakkın Adaletini göz ardı ederek Ermeniler üzerine saldırmaya cüret ettiğinden ne yazık ki yardıma ihtiyacımız var.
Bu şekilde Türkiye, Ermeni Soykırımını tekrar tanımayarak ve bugün de daha çok Ermeninin ölmesi için olası herşeyi yapmaktadır. Türk halkına yönelik herhangi bir tavrımız yoktur. Biz olarla yan yana, komşular olarak yaşadık ve herhangi bir değişiklik arzu etmiyoruz. Çağrımızı yönelttiğimiz Türk Hükümeti, Kessab sakinlerinin katline destek olarak, teröristlere destek olmaktadır. Biz sadece kentimizi veya ondan ne kalmışsa geri almak istiyoruz; YouTube’daki birçok video, radikallerin güzel kentimizi kundakladığı ve imha ettiklerine tanıklık etmektedir.
Suriye, radikallerin zuhur ettiği yerde hiçbir şey, hiçbir canlını kalmadığını çok iyi bilir. Elimizden evlerimizi gasp ettiler, asırlardır sahip olduğumuz servet insafsızca imha edildi.Bu çağrıyı tüm Ermenilere yöneltiyoruz. Bu çağrıyı tüm insanlığa yöneltiyoruz. Erdoğan ve Hükümeti  savaş suçlularıdır. Sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Bizler, Sizlerin eşdeğer teşebbüste bulunmanıza ihtiyaç duymaktayız. Hayatımız size, sizin kararlarınıza bağlıdır. Bizim şimdi, artık üzemizdeki  elbiselerimizden başka  hiçbir şeyimiz yok. Biz acil elde ihtiyaç duyulan eşyaları toplasaydık, şu anda sağ olmamamız ihtimal dahilindeydi. Çokları kimlik ve diğer belgelerini almaya zamanı olmadı.
Size, ülkeleriniz hükümetlerine, BM veya diğer kuruluşlara bu duruma müdahale etmeleri için başvurmanızı rica ediyoruz.
Tek arzumuz yaşamaktır. Bu ricamızı görmezden gelirseniz, Halep’te, Yakubiye’de Ghenemi ve tüm Suriye sathında olduğu gibi, radikaller tarafından yok ediliriz.
Sizin isyancılar olarak adladırdıklarınız gerçekte radikallerdir. Böylesi gruplar safında Afganlar, Çeçenler, Suudi Arabistan’dan gelenler vb. olmak üzere farklı milletleden temsilciler yer almaktalar. Kessab sakinleri ve tüm Suriye, onların nasıl sivil sakinler üzerine saldırıp katlettiklerine şahittir.
Kitle iletişim araçları gerçekliği sürekli gizleyemezler. İnsan yaşamına her zaman hükmedemezsiniz. Sözde isyancılar sivil yurttaşlar üzerine saldırmaktalar. Sizlerden kendinize gelmenizi rica ediyoruz. Siz artık yeterince masum kanı aktığını düşünmüyor musunuz? Birçok saldırlarda bulunduklarını düşünmüyor musunuz? Üç yıl barış ve saadet içinde yaşadık. Bu devrim değil, savaştır. Suriye Ordusu şimdi Kessap’ta Ermenilerin evlerine güvenli geri dönüşünü temin için mücadele etmektedir.».
P.S. Bu mektubu, Latakya Ermeni Kilisesine sığınan Kessab sakinleri yazdı.

http://news.am/tur/news/201713.html

Yorumlar kapatıldı.