İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

1915’ten kurtulan Ermeniler Keseb’te yakalandı

İslami Cephe ve El Nusra’nın birlikte saldırdığı Suriye’nin Keseb kasabası muhaliflerin eline geçti. Düşürülen Suriye jetinin müdahale için geldiği Ermeni, Melkit, Rum, Alevi ve Süryanilerin bir arada yaşadığı Keseb kasabasında kontrol radikal islamcılarda. Böylece Türkiye sınırı tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti.

Çatışmalarda yaralanan 17 kişi Yayladağı sınırından Türkiye’ye getirilerek Hatay’daki çeşitli hastanelere kaldırıldı. Şam yönetimi cumartesi günü Ankara’yı sert bir dille suçlamıştı. Reuters ajansının haberine göre Suriyeli makamlar, silahlı isyancıların Türkiye sınırından geçerek Keseb’e saldırdığını öne sürmüştü.
Reuters, Kesab’a saldıranların El Kaide destekli El Nusra Cephesi ve ılımlı kabul edilen İslami Cephe’nin bileşenlerinden Ahrar el Şam grupları olduğunu iddia etmişti.
Hatay’ın Yayladağı ilçesine giriş çıkış sağlayan Suriye’nin Keseb Sınır Kapısı’nın da pazar gününden itibaren muhaliflerin eline geçmesiyle, Suriye ile Türkiye arasında Mardin’den Hatay’a kadar tüm sınır kapılarında Suriye devleti kontrolü kaybetti. Suriye’nin sınıra yakın operasyon yapmasına Türkiye müsaade etmiyor ve sınıra yaklaşan helikopter ve uçaklara müdahale ediliyordu. En son bir Suiriye uçağı sınırın7 kilometre içinde düşürülmüştü.
Suriye’nin elindeki, Suriye ile Türkiye arasındaki sınır kapılarının kontrolü, iç savaşın ardından zamanla Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), PYD ve Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) eline geçmiş oldu.
Türkiye’deki patlamaları gerçekleştiren bazı silahlı grupların Lazkiye’ye açılan Yayladağı Sınır Kapısı’ndan Türkiye’ye birçok kez giriş çıkış yaptıkları belirlenmişti.
ERMENİLER LAZKİYE’YE KAÇTI
İslami Cephe ve El Nusra’nın kontrolü ele almasının ardından Keseb’te yaşayan yaklaşık 5 bine yakın Ermeni’nin Lazkiye’ye kaçtı. Türkiye’nin tek Ermeni köyü olan Hatay’ın Samandağ İlçesi’ne bağlı Vakıfköy’de yaşayanlar akrabalarının can güvenliğinden endişe ediyor. Vakıfköy Ermeni Kilisesi Din Görevlisi Avedis Tabaşyan; şunları söyledi:
‘KİLİSEYE SIĞINDILAR’
“Keseb’te Türkiye’den giden çok sayıda akrabamız bulunuyor. Şu an hiçbirine ulaşamıyoruz. Sağlık durumlarını merak ediyoruz. Yaklaşık 3 bine yakın Ermeni’nin Lazkiye’deki kiliseye sığındığı yönünde bilgiler geliyor. Evlerini terk edenlerin mallarının yağmalanması endişesi taşıyoruz” dedi.
Vakıf Köy Muhtarı Berç Kartum da, “Keseb’te yaşayan Ermenilerden Türkiye’ye sığınan yok. Muhalifler Türkiye sınır hattından doğru ateş açtıkları için sınıra doğru kaçma söz konusu olamaz” bilgisini verdi.
“1915’TEN KURTULAN NADİR YERLERDEN BİRİYDİ”
Ermenilerin çatışmalardan kısa süre önce kasabayı terk ettiği belirtilirken Suriye uzmanı Fabrice Balanche, “Keseb mucizevi şekilde 1915’ten kurtulan nadir yerlerden biriydi” yorumunu yaptı.
Suriye Türkmen Kitlesi İç İlişkiler Sorumlusu Ayhan Urlu, çatışmaların şu an Bayırbucak Türkmen bölgesinde yer alan Avanlı ve Kırkbeş tepesi çevresinde yoğunlaştığını söyledi. Urlu, “Keseb kasabasının tüm karakol ve kontrol noktaları dün gece (önceki gece) itibariyle sahil şeridi dahil muhaliflerin kontrolüne geçti. Böylelikle Esed rejiminin Türkiye’ye sınırı kalmadı” dedi.
http://www.demokrathaber.net/dunya/1915ten-kurtulan-ermeniler-kesebte-yakalandi-h29955.html

Yorumlar kapatıldı.