İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Serj Sarkisyan (Kesab olaylarına ilişkin): Ermenilerin ikinci sürgünü kabul edilemez

Cumhurbaşkanı ″Kesab Ermenilerinin bugünkü artık sayıca üçüncü sürgünü ulusal azınlıkların korunmasına yönelik 21. Yüzyıl  mekanizmalarına yönelik ciddi bir tehdittir. Sanıyorum herkes, kendiliğinden oluşan paralelliklerin tüm taraflar için ayıltıcı olması gerektiğinin bilincinde olmalıdır.″ dedi. Sarkisyan, Suriye yönetimine bu ağır koşullarda Kesab Ermenilerinin savunusu için teşebbüs edilen adımlar için teşekkürünü ifade etti.

***
Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Kesab olaylarına ilişkin olarak Lahey Konferans Merkezinde basına duyuruda bulundu. Cumhurbaşkanı Kesab’da meydana gelen olaylara ilişkin derin endişesini ifade ederek ″Son yüzyıl esnasında Ermenilerin sürgüne ilişkin ne yazık ki yıkıcı olaylarla yoğun Kesab tarihini hepimiz çok iyi hatırlıyoruz″ dedi.
Cumhurbaşkanı Kesab’a yönelik  badirenin daha 1909 yılında aynı yılın Nisan’ında silahlı Türk çetelerinin Kesab’a sirayetiyle olduğunu hatırlattı. Ermeniler, Karaduran Dağları ve sahile sığındılar. Kesab’ı kundaklayıp yağmaladıktan sonra Türkler Karaduran’a yöneldiler, Yukarı mahalledeki evleri yakıp yağmaladılar. Ermeniler bir Fransız gemisiyle Latakya’ya nakledildiler. Muhacirler bir yıl Latakya’dan kaldıktan sonra Kesab’a geri döndüler ve evlerini yeniden inşa ettiler.
Tarihi olaylara değinirken cumhurbaşkanı Sarkisyan, Kesab’ın diğer bir yıl olan 1915’te Ermeni Soykırımının göç ve sürgününden de hissesini aldığını hatırlattı. Kesab’lılar Der-el-Zor ve güneye Ürdün’e kadar olmak üzere iki yönde sürgün edildiler. Çoğunluğu Der-el-Zor çöllerinde olmak üzere binlerce Kesab’lı Ermeni hayatını kaybetti.
Cumhurbaşkanı ″Kesab Ermenilerinin bugünki artık sayıca üçüncü sürgünü ulusal azınlıkların korunmasına yönelik 21. Yüzyıl  mekanizmalarına yönelik ciddi bir tehdittir. Sanıyorum herkes, kendiliğinden oluşan paralelliklerin tüm taraflar için ayıltıcı olması gerektiğinin bilincinde olmalıdır.″ dedi.
Sarkisyan, Suriye yönetimine bu ağır koşullarda Kesab Ermenilerinin savunusu için teşebbüs edilen adımlar için teşekkürünü ifade etti.
Ermenistan cumhurbaşkanı ″BM New York ve Cenevre ofisilerindeki Ermenistan Cumhuriyeti diplomatik temsilciliklerine, insan hakları ve ulusal azınlıklar konularında uzmanlaşmış  kurumları nezdinde Kesab Ermenilerinin güvenliğinin garantisi ve onlara daimi ikamet alanları temin eden donüş sorunları konusunda takipçi olmaları talimatı verdim″ dedi.
Duruma ilişkin olarak Sarkisyan, bugün Kilikya Katolikosu Aram I’le istişarede bulundu.
Cumhurbaşkanı Serj Sarkisan, Ermenisan’ın Suriye Büyükelçiliğinin Kesab Ermenilerine destek için gerekli Eylem Programı üzerinde çalıştığını, bunun tüm hacmiyle gerçekleştirileceği teminatını verdi.
News from Armenia – NEWS.am


http://news.am/tur/news/200598.html

Yorumlar kapatıldı.