İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Seçimlerde Azınlık Adaylar

Nilay Vardar
2014 yerel seçimlerine az bir zaman kaldı. Bu seçimin dikkat çeken noktalarından biri de adaylar arasında azınlıkların nispeten çoğalması.Partiler arasında azınlık Belediye Başkan adayı gösteren sadece HDP ve BDP var. Bunun dışında CHP, AKP ve MHP’nin Ermeni, HDP’nin ise Ermeni, Süryani, Rum ve Yahudi belediye meclis üyesi adayları mevcut. Azınlık adaylara listesinde en çok yer veren HDP, Şişli’de seçimlere Ermeni Eş Başkan adayı Kenan Yenice ve Ayşe Berktay ile girecek. Belediye meclis üyesi adayları ise Ermeni Pakrat Estukyan, Yahudi Eli Haligua ile Lara Fresko ve Süryani Orhan Arpak… Azınlıkların bu kadar yoğun yaşadığı bir bölgede Talatpaşa İlköğretim Okulu, Bozkurt Mahallesi gibi isimler dalga geçercesine resmi ideolojinin yarattığı travmaları halklara yaşatmaya devam ediyor.

***
Eli Haligua: Şişli’de Kimler Yaşıyorsa, HDP Listesinde
HDP’nin Şişli meclis üyesi adayı Eli Haligua işe sokaklardan başlayacaklarını söylüyor: “Talatpaşa Okulu gibi isimler halklara travma yaşatmaya devam ediyor.”
İstanbul – BİA Haber Merkezi
19 Mart 2014, Çarşamba 18:15
2014 yerel seçimlerine az bir zaman kaldı. Bu seçimin dikkat çeken noktalarından biri de adaylar arasında azınlıkların nispeten çoğalması.
Partiler arasında azınlık Belediye Başkan adayı gösteren sadece HDP ve BDP var. Bunun dışında CHP, AKP ve MHP’nin Ermeni, HDP’nin ise Ermeni, Süryani, Rum ve Yahudi belediye meclis üyesi adayları mevcut.

Azınlık adaylara listesinde en çok yer veren HDP, Şişli’de seçimlere Ermeni Eş Başkan adayı Kenan Yenice ve Ayşe Berktay ile girecek. Belediye meclis üyesi adayları ise Ermeni Pakrat Estukyan, Yahudi Eli Haligua ile Lara Fresko ve Süryani Orhan Arpak.
“Şişli’nin tüm bileşenleri var”
bianet’e konuşan Eli Haligua’ya “neden adaysınız” diye sorduk.
“Her ne kadar ‘gayri’ de olsak bu ülkenin bir parçasıyız. Vitrin eleştirileri geliyor bazen. Kendimi vitrin gibi hissetmiyorum. Şişli’de Ermeniler, Yahudiler, Rumlar, Türkler, Translar, Kürtler, Süryaniler, taşeron işçiler, -hayvanlar adına- hayvan hakları savunucuları ve birçok kimlik yaşıyor. Biz de Şişli’de bu çeşitliliği yansıtacak bir belediye meclisi oluşturmaya çalıştık. Büyük ölçüde de başardık.
“Ben bu temsiliyetleri geç bile kalmış buluyorum. Aslında madalyonun bir de öteki yüzü var. Sünni ve Müslüman değilsen bu ülkede işin zor. Keşke ulus devlet inşaa süreciyle birlikte halklar soykırıma uğramasalardı, sürgün edilmeselerdi de vitrin hissi yaratacak kadar numunelik sayıda kalmasalardı. Bir an önce resmi tarihle yüzleşmemiz lazım.”
“Sokaklardan başlayacağız”
Haligua, Şişli’de değişime sokaklardan başlayacaklarını söyledi:
“Sokak isimlerini geri iade etmeyi amaçlıyoruz. Başta Ergenekon Caddesi’ni Hrant Dink Caddesi olarak değiştirmek üzere Tatavla’ya eski ismini iade edeceğiz. Azınlıkların bu kadar yoğun yaşadığı bir bölgede Talatpaşa İlköğretim Okulu, Bozkurt Mahallesi gibi isimler dalga geçercesine resmi ideolojinin yarattığı travmaları halklara yaşatmaya devam ediyor. Örneğin gene sürgüne yollandıkları ve öldürüldükleri için azıcık kalan Rum Halkı’nın yasaklı Baklahorani Karnavalı’na katkı sunmaya çalıştık. Halkların hem inanç hem de inanmama özgürlüklerini koruyup kırılgan kültürleri her fırsatta destekliyoruz.”
Adaylar şöyle:
Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) Mardin Eş Başkan adayı Süryani Februniye Akyol. BDP Midyat’ta Dibo Gabriel ve Hanımi Ay, Şırnak İdil’de ise Gebro Tokuş belediye meclis üyesi adayı. AKP Midyat’ta ise listede Anto Nohay yer alıyor.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bakırköy, Şişli, Adalar ve Hatay Samandağı’nda Ermeni belediye başkan adayları ile seçime giriyor.
Tüm adayların kadınlardan oluştuğu Adalar’da HDP Başkan adayı Kayuş Çalıkman. Belediye Meclis adayları ise Ekaterini Nikolao, Janet Herman ve Jeri Sua Akyel. AKP Adalar’da Hayrabet Toplayıcı, CHP’de ise  Avedis Kevork Hilkat  Adalar’da belediye meclis üyeliği için yer alacak.
Bakırköy HDP’de Nıvart Bakırcıoğlu başkan adayı. Belediye Meclis üyesi aday listesinde ise Seta Gürciyan ve Süryani Barbara Kaplan var. CHP’nin Bakırköy’de Arev Cebeci ve Margırıt Dikme belediye meclis üyesi adayları. AKP Bakırköy’de ise Norayr Özant, Antranik Şirinoğlu ve Antranik Diktaş yer aldı. MHP ise Nerses Yeramyan ve Elmas Giragos’u aday gösterdi.
CHP Şişli’de ise Vasken Barın ve Sayat Delice listede yer alıyor.  AKP Şişli listesinde Herman Gürciyan var. HDP Şişli’de seçimlere Ermeni Eş Başkan adayı Kenan Yenice ile girecek. Belediye meclis üyesi adayları ise Ermeni Pakrat Estukyan, Yahudi Eli Haligua ile Lara Fresko ve Süryani Orhan Arpak. Kadıköy’de ise HDP listesinden belediye meclis üyesi adayı olarak sadece Murat Mıhçı var. (NV)

http://www.bianet.org/bianet/toplum/154287-eli-haligua-sisli-de-kimler-yasiyorsa-hdp-listesinde?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.