İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dink Cinayeti Trabzon Davası Mahkeme Yeniden Ana Davayla Birleşme İstedi

Dink cinayetinde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle Albay Öz hakkında Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada mahkeme dosyanın ana davayla birleştirilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinde sorumluluğu olduğu gerekçesiyle  dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkındaki Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya bugün devam edildi. Mahkeme davanın İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gönderilen anadavayla birleştirilmesi için yazı yazılmasına karar verdi.
Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Dink Ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu ve Bahri Belen ile Öz’ün avukatı Ali Sürmen katıldı.
Mahkeme Başkanı Kemal Alver’in Dink cinayetine ilişkin Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen ve daha önce karara bağlanan dava dosyasının temyiz için gönderildiği Yargıtay’dan dönmediğini belirttiği duruşmada Dink Ailesi avukatları da soruşturmaya ilişkin taleplerde bulundu.
Avukatlardan soruşturma genişletilsin talebi
Buna göre avukat Bakırcıoğlu,
* Jandarma Genel Komutanlığı ve Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı arşivlerinin incelenerek Dink cinayetinin öncesi ve sonrasıyla ilgili bu kurumlara gelen herhangi bir bilgi veya belge varsa bunların istenerek değerlendirilmesini,
*Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki diğer davada dinlenen Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’na kayıtlı altı haber elemanının bu davada yeniden dinlenilmesini,
* Trabzon İl Jandarma Bölük Komutanlığı ve Trabzon Jandarma Merkez Komutanlığı’ndaki yardımcı istihbarat elamanlarının da dava kapsamında mahkemece dinlenilmesini istedi.
Bakırcıoğlu ayrıca, Dink cinayeti davasına bakan Özel Yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 6526 sayılı kanunla kaldırıldığını Bakırcıoğlu, dava dosyasının İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildiğini, bu davanın da ile İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ana davayla birleştirilmesini talep etti.
Mahkeme Başkanı Alver de soruşturmanın genişletilmesi talebini Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen dava dosyasının Yargıtay’dan dönmesinin ardından değerlendireceğini belirterek davanın İstanbul’daki ana davayla birleştirilmesi için İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılmasına karar verdi.
Ne olmuştu?
* Albay Ali Öz’ün de arasında olduğu sekiz jandarma hakkında Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılmış, Dink Ailesi avukatlarıysa davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ana davayla birleştirilmesini istemişti. İstanbul’daki mahkemeyse bu talebi reddetmişti.
* Bu sırada Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sadece Ali Öz hakkında, cinayette sorumluluğu olduğu gerekçesiyle bir dava daha açıldı.
* Avukatlar Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ve Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülen iki davanın birleştirilmesini, daha sonra da davaların İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilmesini istedi.
* Ancak Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davayla aynı gerekçeleri içerdiğini belirterek davayı reddetti.
* Ancak Yargıtay, mahkeme davanın reddi hükmünü, avukatların iki davayı birleştirmelerine ilişkin taleplerini bir karara bağlamadan kurduğu gerekçesiyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “davayı red” kararını bozdu.
* Ancak Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin kararı Yargıtay’da olduğu için mahkeme birleşme yönünde karar veremedi.
* Bu esnada ilk defa Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davayla birleşmeyi talep etti. Ancak İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bunu onaylamadı.
* Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi ile Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’ndeki davaların birleşmesi ve nihayetinde İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen ana davayla birleşmesi için, Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nin Yargıtay’daki dosyası bekleniyordu.
* Bu sırada 6526 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve Ceza Mahkemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile ana davanın görüldüğü İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi de kaldırıldı. Ana davanın dosyası İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi.
* Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi, davanın birleştirilmesi için bu sefer İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ne yazı yazmaya karar verdi. Mahkeme ayrıca Ali Öz’e ilişkin soruşturmanın genişletilmesi için  bulunan Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde davanın dosyasının Yargıtay’dan dönmesini bekliyor. (EA)

http://www.bianet.org/bianet/insan-haklari/154309-mahkeme-yeniden-ana-davayla-birlesme-istedi?bia_source=rss

Yorumlar kapatıldı.