İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Dışişleri bakanı Soykırımların Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin 65. Yılına yönelik yüksek düzeyli görüşmeye katıldı

Ermenistan Dışişleri bakanı Edward Nalbandyan, 7 Mart’ta  BM örgütünün Cenevre Merkezinde Soykırımların Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin 65. Yılına yönelik yüksek düzeyli görüşmeye katıldı; görüşme 2013 yılında Ermenistan’ın inisiyatifiyle İnsan Hakları Konseyi tarafından konsensüsle kabul edilen Soykırıların Engellenmesine ilişkin Tasarı çerçevesinde toplandı.


Dışişleri Bakanlığı Basın servisinden  verilen bilgiye göre; BM Cenevre Ofisi büyük oturum salonunda İnsan Hakları Konseyi Bşk. Baudelaire Ndong Ella başkanlığında toplanan oturumun açılışında Ermenistan Dışişleri bakanı Edward Nalbandyan ve BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay birer konuşma yaptılar. Oturumun esas konuşmacıları arasında BM Gn. Sekreteri Soykırımların engellenmesi konusunda özel danışman Adama Dieng yer almaktaydı.

Oturumda 50 civarı ülke ve uluslararası kuruluş temsilcisi konuşmalarda bulundular, soykırımların engellenmesine ilişkin uluslararası toplumun ortak çaba göstermesinin önemine dikkat çektiler.

Bakan Nalbandyan konuşmasında özellikle şunları kaydetti:

«20. asrın ilk soykırımını yaşamış bir halk olarak Ermeni halkı, insanlığa karşı suçların engellenmesi yönünde uluslararası çabalara katkı getirme konusunda oldukça moral sorumluluk hissetmekedir. Bu yüce amaca hizmet eden farklı insiyatiflerimize destek göstermeye hazır bir şekilde katkılarını getiren birçok üye ülkeye şükranımı ifade etmeliyim. Bu fırsattan istifade ederek bu yüksek organ tarafından kabul edilen Soykırımların Engellenmesine ilişkin İnsan Hakları Konseyi tasarısının hazırlanmasına katkıda bulunanlara teşekkür etmeyi isterim.

Soykırımların Engellenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinin 1948 yılında kabul edilmesine karşın, izleyen onyıllarda, son yıllar da dahil olmak üzere ne yazık ki yeni soykırımlar, insanlığa karşı yeni suçlar işlendi. Bu korkunç halin sonuçları Kamboçya, Ruanda ve Darfur’da giderilmemiş olarak kalmaya devam etmektedir.

Bu bizim sadece görüşmeler değil, tasarılar, deklerasyonlar, bildiriler vb. yanısıra aynı zamanda soykırımların tekrarını engelleyen verimli mekanizmalara ihtiyacımız olduğu anlamına gelmektedir.».


News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/197959.html

Yorumlar kapatıldı.