İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi mezar taşları kültürel zenginliğin izlerini taşıyor

Tarihi mezar taşları kültürel zenginliğin izlerini taşıyor. Konya’da, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden izler taşıyan, tarihi yerleşim yeri Sille’deki binlerce mezar taşı, bugünkü Sille Mahallesi’nin az sayıdaki nüfusuyla çarpıcı bir tezat oluşturuyor. Aya Elena Kilisesi, cami restorasyonları, sokak, dere, köprü ve ev cephelerindeki düzenlemeleri tamamlanan Sille’de tarih yeniden canlanıyor.

Konya’nın merkez Selçuklu ilçesine bağlı, merkeze 7 kilometre mesafedeki Sille’de, belediyenin müze kurma çalışmaları da sürüyor. Yapılan çalışmaların ardından tarihi yerleşim yerine turistlerin ilgisi de her geçen gün artıyor.
Türkiye’nin ve uluslararası turizm destinasyonunun önemli bir parçası olmaya aday Sille’yi, Konya’ya gelen turistlerin ziyaret etmesi hedefleniyor.
Bu tarihi yerleşim yerine gelen ziyaretçilerin ilk önce karşılaştıkları, girişteki tepelerin eteklerinde bulunan tarihi mezarlıklar oluyor. Renkleri solmuş, çoğu aradan geçen yüzlerce yılın etkisiyle tahrip olmuş olsa da burada iç içe yaşamış kültürlerin zenginliğini günümüze taşıyor. Tarihi mezar taşların çokluğu, bugünkü Sille Mahallesi’nin az sayıdaki nüfusuyla çarpıcı bir tezat oluşturuyor.
Bu dünyadan göç etmiş farklı inanç sahiplerinin son konaklama yerleri olan mezarlıklar, gelen ziyaretçilere bir anda çok farklı duygular yaşatıyor, onları adeta tarihte bir yolculuğa çıkarıyor.
– Sanat eseri özelliği taşıyan işlemeli mezar taşları
Subaşı Mahallesi Mezarlığı, Mormi Mahallesi Mezarlığı, Karatay Mezarlığı ve Ak Mahalle Mezarlığı olarak adlandırılan 4 büyük mezarlık Müslümanlara ait… Ağırlıklı olarak Sille taşı ile mermer malzemenin kullanıldığı, çoğu sanat eseri özelliği taşıyan işlemeli mezar taşlarında, ölen kişinin statüsünü gösteren sarık ve fesler ile çeşitli bitkisel süslemeler göze çarpıyor. Üzerlerindeki yazılar, özellikle araştırmacılara, ait oldukları dönemlerin ekonomik, sosyal ve kültürel özelliklerini anlatan rehber oluyor.
Gayrimüslimlere ait mezarlar ise çoğunlukla Aya Elena Kilisesi, Sille Tepe Şapeli ve Sille’nin batısındaki bir duvar ile çevrelenmiş alanda bulunuyor. Çok az örneğinin günümüze ulaşabildiği gayrimüslim mezar taşları; haçlar, bitkisel süslemeler ve aziz tasvirleriyle süslü…
Türkçe’nin, Karamanlı ve Kapadokyalı Ortodoks Hristiyan Türklere has bir ağzı olan Karamanlıca yazılmış mezar taşı ve kitabe örnekleri, Sille’nin zengin kültürel çeşitliliğini yansıtıyor.
Sille, Anadolu’nun zengin tarihi geçmişine ışık tutan binlerce yıllık birikimi, kendine özgü mimari dokusuyla Konya’ya yolu düşen yerli ve yabancı misafirlerini bekliyor.
http://www.haberahval.com/tarihi-mezar-taslari-kulturel-zenginligin-izlerini-tasiyor.html

http://us1.campaign-archive1.com/?u=727aaae8ea56658ecf4a092d5&id=3f2607695e&e=833e30c18b

Yorumlar kapatıldı.