İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BDP ve HDP dışındakiler kadına sırtını döndü

Parlamentoda bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışındaki partiler, kadın adaylara sırtını döndü. Partilerin il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarındaki kadın aday oranları, AK Parti % 1, CHP % 4, MHP % 3 olarak açıklandı. Listeler açıklanmadan aylar önce “Seçimlerde çok sayıda kadın belediye başkanı olacak” diyen parti başkanları, yine sözlerinin arkasında durmadı. (Bu arada kadın adaylarının oranı %50 olan BDP ve HDP’yi kutluyoruz. HYETERT)

***
Yerel Seçim 2014 – HDP – BDP – KA.DER – 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü –
Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA.DER) Başkanı Çiğdem Aydın yazılı bir açıklama yaparak yaklaşan yerel seçimlerde kadın adaylara seçimde yeterli oranda yer vermemesini eleştirdi. Çiğdem Aydın şu açıklamayı yaptı:
“Yerel seçim arifesindeki Türkiye’de kadınlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü “kadın-erkek eşitsizliğinden beslenen” siyasi liderlerin gölgesinde “kutluyor”. Kadınları “eve ve mutfağa kilitlemek”, “dışarıdaki” varlıklarını yok saymak isteyen eril zihniyet bir kere daha “gücünü gösterdi”, bir kere daha nüfusun yüzde 50’sini oluşturan kadınlar yerel yönetim koltuklarına aday gösterilmedi. Kadınlar “göstermelik” adaylıklarla avutulmaya, “Şimdi bunu alın idare edin, devamı gelecek” söylemleri ile uyutulmaya çalışıldı.
Parlamentoda bulunan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) dışındaki partiler, kadın adaylara sırtını döndü. Partilerin il, ilçe ve belde belediye başkanlıklarındaki kadın aday oranları, AK Parti % 1, CHP % 4, MHP % 3 olarak açıklandı. Listeler açıklanmadan aylar önce “Seçimlerde çok sayıda kadın belediye başkanı olacak” diyen parti başkanları, yine sözlerinin arkasında durmadı.
Bu yıl 81 ilde, 919 ilçede, 18 bin 67 köyde ve 30 bin 50 mahallede yaşayan kadınlar-erkekler, “adaletsizce” oluşturulmuş aday listesinden, kentlerinin geleceğini yönetecek kişileri seçecek.
Bu adaletsiz listeyi hazırlayan ve kadın adayları unutan partilere soruyoruz?
Gerçek demokrasi, eşitlik, adalet gibi kavramlara neden sırtınızı döndünüz?
Kadınların eşit temsil edilme, kenti için söz söyleme ve yönetme hakkını   neden elinden aldınız?
Kadınlar hayatın her alanında eşit yurttaşlar olarak yer bulmadıkça, Türkiye hedeflerine hiçbir zaman ulaşamaz. Gerçek demokrasinin gereklerini yerine getirmeyen, kadının adını yok sayan siyasi partiler istemiyoruz. Karar vericilerin “kadınsız demokrasi olmaz” gerçeğini görmesini ve bu demokrasi ayıbını kapatmasını istiyoruz!” (DHA)
www.evrensel.net
http://www.evrensel.net/haber/79775/bdp-ve-hdp-disindakiler-kadina-sirtini-dondu.html#.Uxi81_l_uWY

Yorumlar kapatıldı.