İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Mor Yakup Kilisesi sahipsiz kaldı

Ferhat Arslan 
AKP’li Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in köyü olan Gercüş İlçesine bağlı Arıca (Kefre) Köyünde bulunan Mor Yakup Kilisesi yok olmakla yüz yüze bırakıldı. Eski Süryani yerleşkesi olan ve 40 yıl öncesine kadar köyün büyük kısmı Süryani cemaati yaşamasına rağmen şu an köyde tek bir Süryani ailenin kalmamasıyla Mor Yakup Kilisesinin kapısına kilit vuruldu. Süryani BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, bölgenin tarihi mekanlarının korunması için mecliste çalışmalarının olduğunu söyledi.

Batman’ın Gercüş’ün Arıca Köyünde bulunan Mor Yakup Kilisesi, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan diğer azınlıklar gibi Süryanilerin köyü terk etmesiyle sahipsiz kaldı. AKP’li Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de köyü olan Arıca (Kefrê) de bundan 40 yıl öncesine kadar köyün yüzde 60’ı Süryanilerden oluşurken, şuan tek bir Süryani’nin kalmaması, 5. Yüzyıldan kalan kilise yıkılmakla yüz yüze bırakıldı. Gercüş’ten köyüne kadar duble yol yaptıran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in farklı bir toplumdan kalan tarihi eser mekanların korunması için bir çabasının olmaması halk arasında tepkiye neden olurken, BDP’li Mardin Milletvekili Erol Dora, Süryani ve diğer inanç merkezleri ve tarihi eser olarak tescillenen mekanların korunması için yıllardır çalışmalarının olduğunu ifade etti.
Mor Yakup Kilisesi’nin korunması gerektiğini ifade eden Süryani Hazni Aktaş, bölgede yüzlerce kilise ve manastırın bakımsız ve sahipsizlikten yok olduğuna dikkat çekerek, kendi ibadethanelerini restore etmek için yaptıkları başvuruların Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından reddedildiğini kaydetti. Aktaş, “Bu ülkede sadece Süryaniler değil, Êzidiler, Ermeniler ve diğer birçok etnik inanca mensup olan toplulukların inanç merkezleri maalesef yok oldu. Bu inanç merkezlerini kendimiz restore etmek istediğimde önümüze mahkeme kararlarıyla engel çıkartılıyor. Bu mekanlar bölge için tarihi kültürel bir zenginliktir. Ancak bir ülkede insana değer verilmezse nasıl tarihi mekanlara değer verilir? Böyle bir handikap söz konusu” diye konuştu.
 4. PAPA MOR YAKUP KİLİSESİNDE YAŞAMIŞ
Bir zamanlar Süryani ve Kürtlerin bir arada yaşadığı Gerçüş İlçesinden 20 km uzaklıkta bulunan Arıca Köyünde yaşayan bazı yurttaşlar tarafından özenle korunan kilisenin Süryanilere ait geleneksel tarzda inşa edilip iç motifleri ise doğal bitkiden yapılan boyalarla süslenmiş. 5. yüz yılda inşa edilen Mor Yakup Kilisesi, kimi kaynaklarda Mor Kuryanus olan 4. Papa,bu kiliseye yerleştiğini söylüyor. Mülkiyeti Midyat Süryani Manastırı Vakfına ait olduğu belirtirken, Son toplu ibadetlerini ise 1992 yılında Hollanda, İsviçre, Almanya ülkelerinde göç eden Arıca köylüleri Süryani yurttaşların katılımıyla gerçekleştirilmişti.

http://www.aykiridogrular.com/haber-4002-Mor-Yakup-Kilisesi-sahipsiz-kaldi.html#.UxXImPl_uWZ

Yorumlar kapatıldı.