İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

TBMM’ye Hocalı İçin Soykırım İlanı Çağrısı

İzmir’de 31 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu ‘Hocalı’ya Adalet Platformu’ düzenlediği toplantı ile 1992 yılında Azerbaycan’da yaşanan Hocalı Katliamı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından da soykırım ilan edilmesini istedi. 25-26 Şubat 1992’de Azerbaycan’da Ermeni silahlı güçleri tarafından gerçekleştirilen Hocalı Katliamı’nın 22’nci yıldönümünde İzmir’deki Kordon Otel’de bir basın toplantısı düzenlendi. (Doğrusu İzmir’e yakışır bir karar değil. Kaldı ki, parlamentolar soykırım kararı veremez diyenler de yine bu düşüncede olanlar. Umarız İzmir, yirmi ülkenin kabul ettiği 1915 Soykırımı konusunda da aynı hassasiyeti gösterir. HYETERT)

***
 Zekeriya Doğan Kültür Evi ve Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği önderliğinde İzmir’de faaliyet gösteren 31 sivil toplum kuruluşu, olayı kınayarak Hocalı katliamının soykırım ilan edilmesini ve bunu yapanların cezalandırılması istendi.
Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği ve Azerbaycan Milletvekili Tenzile Rüstemhanlı, Türkiye’nin Hocalı katliamı ile ilgili tutumuna sitemde bulunarak katliamın soykırım ilan edilmesini istedi. Rüstemhanlı yaptığı konuşmada Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerin Hocalı’yı “soykırım” ilan etmemesini üzüntüyle karşıladıklarını vurguladı. Önümüzdeki yıl sözde Ermeni Soykırımı’nın 100’üncü yılı nedeniyle Ermenilerin yoğun çalışma içinde olduğunu hatırlatan Rüstemhanlı, “Hocalı katliamı Azerbaycan’dan daha çok Türkiye’yi ilgilendiriyor. Ermenilerin sözde soykırım iddiasına karşı Türkiye Hocalı’ya sahip çıkmalı ve gerçek soykırım olan Hocalı’yı tüm platformlarda dile getirmeli” diye konuştu.
Azerbaycan olarak artık yapabilecekleri bir şey kalmadığını kaydeden Rüstemhanlı, “Biz artık daha ne yapabiliriz bilemiyorum. Türk devletleri ve Müslüman ülkelerin Hocalı soykırımını tanımasını talep ediyoruz. Meclis’te 50 milletvekilinin vereceği bir önerge Türkiye tarafından soykırımın tanınması adına önemli bir adım olacaktır. Avrupalının umurunda olmayabilir ama Türkiye böyle davranmamalı” diye konuştu.
Hocalı’ya Adalet Platformu adına basın açıklamasını okuyan Zekeriya Doğan Kültür Evi Başkanı Kenan Doğan, batılıların Hocalı Katliamını yeterince ilgi göstermediğini vurgulayarak, “2015 yılında 100’üncü yılında sözde Ermeni soykırımı anılırken, Hocalı’da katledilenlerin Müslüman ve Türk olması nedeniyle anılmamamsı utanç vericidir” dedi. Sözlerini “Hocalı’ya adalet Türkiye’ye adalet” diyerek bitirdi.
MO (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)

http://www.haber3.com/tbmmye-hocali-icin-soykirim-ilani-cagrisi-2505693h.htm

Yorumlar kapatıldı.