İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türk basını Ermenistan sınırındaki mayın temizlik çalışmalarına değindi

«Türkiye’nin Doğu sınırından mayınların temizlenmesi projesi, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın koordinesinde başlatıldı. İçişleri Bakanlığı’nın 2014 Performans Programı’nda yer verilen projenin amacı “Mayınlar temizlenerek, AB’nin Entegre Sınır Yönetimi Politikaları ve Stratejileri doğrultusunda yasadışı göç ve tüm sınırı aşan suçların önlenmesine ve teknolojik destekli modern sınır gözetimi sisteminin kurulması için insancıl ve etkili sınır gözetimi araçları sağlanacak” şeklinde ifade edildi… Proje iki aşamada yürütülecek. Önce, Ermenistan ve İran sınırlarındaki 11 milyon 665 bin 641 metrekarelik alanda mayın temizleme faaliyeti gerçekleştirilecek. 

***
Türkiye, Doğu sınırında tarihi bir açılım yapıyor. Mayından temizlenecek Ermenistan ve İran sınırlarında teknolojik destekli modern sınır gözetim sistemi kurulacak. Projenin maliyetinin yüzde 75’ini AB karşılayacak.
Türkiye’den akşam gazetesinin verdiği haberde şunlar kaydedilmekte:
«Türkiye’nin Doğu sınırından mayınların temizlenmesi projesi, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı’nın koordinesinde başlatıldı. İçişleri Bakanlığı’nın 2014 Performans Programı’nda yer verilen projenin amacı “Mayınlar temizlenerek, AB’nin Entegre Sınır Yönetimi Politikaları ve Stratejileri doğrultusunda yasadışı göç ve tüm sınırı aşan suçların önlenmesine ve teknolojik destekli modern sınır gözetimi sisteminin kurulması için insancıl ve etkili sınır gözetimi araçları sağlanacak” şeklinde ifade edildi.
Proje iki aşamada yürütülecek. Önce, Ermenistan ve İran sınırlarındaki 11 milyon 665 bin 641 metrekarelik alanda mayın temizleme faaliyeti gerçekleştirilecek. Toplam 52 milyon 450 bin euroluk proje bütçesinin yüzde 75’inin AB, geri kalanın ise Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden karşılanması planlandı.
Mayınların temizlenmesinin ardından sınır bölgesi teknolojik destekli gözetleme sistemiyle izlenmeye başlanacak. Hedeflerin tespit edilmesi ve toplanan verilerin operasyon merkezine iletilmesini sağlayacak 26 adet keşif gözetleme aracı alınacak. Böylelikle, mayından temizlenen bölgenin yasadışı göç, kaçakçılık gibi amaçlar için kullanılmasının önüne geçilmiş olacak.
Mayın temizliğine paralel olarak, Türkiye’nin Ermenistan sınırını açıp açmayacağı da merak konusu. Dağlık Karabağ’dan bazı bölgelerin Azerbaycan’a verilmesi şartıyla Türkiye’nin Ermenistan sınırını açarak, demiryolu taşımacılığını da yeniden başlatabileceği belirtiliyor. Iğdır yakınlarındaki Türkiye-Ermenistan sınırında da inşaat çalışmaları bir süre önce başlatılmıştı.»
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/193521.html

Yorumlar kapatıldı.