İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni cemaatine en büyük müjde

Hasan Ay
Yaklaşık 40 yıl önce el konulan Türkiye Ermeni cemaatine ait Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Vakfı Hastanesi karşısındaki 42 dönümlük arazinin tapusu hastane vakfına verildiYaklaşık 40 yıl önce devlet tarafından el konulan, Türkiye’deki Ermeni cemaatinin en değerli mülkü olan Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Vakfı Hastanesi’nin karşısındaki 42 dönümlük arazi, hastane vakfına iade edildi. Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu, “Sayın Başbakan olmasaydı azınlıkların gayrimenkullerinin hiçbiri geri gelmezdi. Sayın Başbakan, dürüst, hakkı hakka teslim eden bir insan. Sayın Başbakan adil davrandı. Devletimize minnettarız” dedi.

Azınlık vakıflarının, zamanında çeşitli nedenlerle el konulan gayrimenkullerinin iadesine olanak sağlayan 5737 sayılı yeni Vakıflar Kanunu’nun 27 Şubat 2008’de yürürlüğü girmesinden sonra Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı da el konulan gayrimenkullerin iadesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne başvurdu. İnceleme sonunda Eminönü’ndeki Selamet Han’ın da aralarında bulunduğu bazı gayrimenkuller vakfa iade edildi. Hastanin karşısında olan ve çay bahçesi, otopark, kapalı spor salonu ve stat olarak kullanılan 42 dönümlük arazi için yapılan iade başvurusundan ise bu arazinin yüzde 10’luk kısmının iadesi kararı çıktı. 27 Ağustos 2011’de çıkarılan kanun hükmünde kararname sonrası Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı, arazinin kalan kısmının da iadesi için başvuru yaptı. Vakıflar Genel Müdürlüğü Vakıflar Meclisi’nin yaptığı inceleme sonunda yaklaşık 42 dönümlük arazinin vakıf adına tescil edilmesine karar verildi.
BAŞBAKAN SAYESİNDE
Şirinoğlu ocak ayı sonunda tapusunu aldıklarını belirttiği arazinin, 1970’li yıllarda el konulan Türkiye’deki Ermeni cemaatinin en değerli mülkü olduğunu vurguladı. Sayın Başbakan sayesinde burası bize geri geldi” diyen Şirinoğlu, Azınlık vakıflarına gayrimenkul iadelerine AB baskısı nedeniyle yapıldığı eleştirilerine katılmadığını, daha önceki hükümetler zamanında da AB üyeliğinin gündemde olduğunu ancak böyle bir girişimde bulunulmadığını söyledi.
SELAMET HAN DA VERİLDİ
Vakfa ait önemli bir gayrimenkul olan Eminönü’ndeki Selamet Han da 2011’de iade edilmişti. Ermeni işadamı Kalust Gülbenkyan’ın 1953’te Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı’na bağışladığı İstanbul Eminönü’ndeki Selamet Han’ın mülkiyeti açılan dava sonucunda 1994’te Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçmişti. Han, 2008’de çıkan yeni Vakıflar Kanunu sonrasında hastane vakfına iade edilmişti.
http://www.sabah.com.tr/Gundem/2014/02/08/ermeni-cemaatine-en-buyuk-mujde

Yorumlar kapatıldı.