İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Vahagn Çakalyan’dan Sevan Nişanyan çağrısı Gürcistan’dan da tepki geldi…

Hrant Kasparyan
Yazar, düşünür, turizmci Sevan Nişanyan’ın İzmir’in Şirince Köyü’ndeki kendi arazisi üzerine yaptığı 40 m2’lik bir yapı nedeniyle hapis cezasına mahkum edilmesi ve tutuklanarak hapse konulmasına Gürcistan’dan da tepki geldi. Gürcistan’da azınlıklara yönelik baskıcı ve katı tutumuyla anılan eski devlet başkanı Mikhail Saakaşvili yönetimi döneminde düzenlediği protesto eylemleriyle tanınan muhalif aktivist Vahagn Çakalyan bir bildiri yayımlayarak, Sevan Nişanyan hakkında verilen kararın bozulmasını ve serbest bırakılmasını talep etti.

Hrant Kasparyan
Bildiride, Sevan Nişanyan’ın “kaçak inşaat” suçlamasıyla tutuklanmasını “alaycı bir durum” olarak nitelendiren Çakalyan, “Türkiye’ye ait büyük şirketler, Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Gürcistan’ın Cavahk (Javakheti) bölgesinde, Kars-Ahılkalak demiryolu hattı ve hidroelektrik santrali başta olmak üzere en büyük usulsüz inşaat projelerine imza atmaktadır” dedi.
TÜRKİYELİ AYDINLAR SİNDİRİLİYOR
Demokratik değerler ve bu kapsamda düşünce ve ifade özgürlüğünün bölgedeki halkların barış içinde bir arada yaşamasının güvencesi olduğunu vurgulayan Çakalyan bildirisinde, “Sevan Nişanyan’ın hapsedilmesinin yegâne sebebi; Ermeni soykırımının yüzüncü yıldönümü eşiğinde, Türkiye’de yazılı olmayan ‘yasalarla’, Ermeni aydınların bireysel özgür düşünceye sahip olmasına izin verilmemesidir” dedi.  
Çakalyan’ın bildirisinin tam metni şöyle:
Türkiye vatandaşı, Ermeni yazar, gazeteci, düşünür, insan hakları ve demokrasi özgürlüğünün muhalif aktivisti Sevan Nişanyan, 2 Ocak 2014’ten bu yana İzmir’deki bir cezaevinde tutuklu bulunuyor.
Üzücü olsa da, bugün maalesef dünyada ve bölgemizde ifade özgürlüğü bağlamında tutuklanarak hapse konulan gazeteci ve aydınların sayısı az değildir. Fakat söz konusu Sevan Nişanyan’ın durumu olduğunda, kınanması gereken daha da alaycı bir durumla karşı karşıyayız. Öyle ki, Türkiye yargı mekanizması Sevan’ı kendi arazisi üzerine yaptığı 42 metrekarelik “kaçak” yapı inşa etme suçlamasıyla iki yıl hapse mahkum etmiştir. Mevcut koşullarda, aynı ülke, yani Türkiye’ye ait büyük şirketler, Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Gürcistan’ın Cavahk (Javakheti) bölgesinde, Kars-Ahılkalak demiryolu hattı ve hidroelektrik santrali başta olmak üzere en büyük usulsüz inşaat projelerine imza atmaktadır. 
Türkiyeli aydın Nişanyan ise, devam eden farklı davalarla da 50 yıla kadar hapis istemiyle tehdit edilmektedir.
Sevan Nişanyan’ın hapsedilmesinin yegâne sebebi; Ermeni soykırımının yüzüncü yıldönümü eşiğinde, Türkiye’de yazılı olmayan “yasalarla”, Ermeni aydınların bireysel özgür düşünceye sahip olmasına izin verilmemesi durumudur.   
Türkiye yönetimine ve uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunarak, Sevan’a yapılan haksızlığa son verilmesi için gerekenin yapılmasını talep ediyoruz.
Düşünce ve ifade özgürlüğü, demokratik değerler, bölgemizdeki halkların barış içinde bir arada yaşamasının en büyük güvencesidir. Bu dengenin, sorumsuz ve milliyetçi çevrelere tarafından bozulmasına izin vermeyelim.
VAHAGN ÇAKALYAN KİMDİR

1981’de Gürcistan’da doğan Vahagn Çakalyan, Ermenilerin yoğun olarak yaşadığı Cavahk (Javakheti) bölgesi başta olmak üzere, Gürcistan’da yaşanan anadilde eğitim sorunu, işçilerin karşılaştığı ayrımcı uygulama ve haksızlıklar, eşit vatandaşlık hakkı konusunda meydana gelen sorunlar konusunda protesto eylemleri düzenleyerek İnsan Hakları savunucularının dikkatini bölgeye çekmeyi başardı.
Gürcistan’da azınlıklara yönelik baskıcı ve katı uygulamalarıyla tanınan eski cumhurbaşkanı Mikhail Saakaşvili yönetimi tarafından, “bölücü faaliyetlerde bulunmak” suçlamasıyla 2009 yılında tutuklanarak 10 yıl hapse mahkum edildi.
Gürcistan’da yasa gereği üç dönem üst üste cumhurbaşkanlığı yapamayan Mikhail Saakaşvili’nin desteklediği cumhurbaşkanı adayı, siyasi, ekonomik ve demokrasi alanında yaşanan sorunlar neticesiyle Ekim 2013’teki seçimlerde bozguna uğrayınca, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin galibi başbakan Bidzina İvanişvili’nin müttefiki Georgi Margvelaşvili oldu.
İnsan Hakları ve demokrasi alanında ilerici adımlar atması beklenen İvanişvili hükümetinin girişimleriyle, Gürcistan Parlamentosu’nda af kararı alındı ve Vahagn Çakalyan Ocak 2013’te serbest bırakıldı. Siyasi tutuklu konumundaki Çakalyan’ın serbest bırakılması bölgedeki İnsan Hakları savunucuları tarafından memnuniyetle karşılandı.
http://www.demokrathaber.net/dunya/vahagn-cakalyandan-sevan-nisanyan-cagrisi-h28189.html

Yorumlar kapatıldı.