İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Esnaf sayısındaki hızlı düşüş

Nahit Çiğit
Tarihi belgelerde açıkça görülüyor. Osmanlı döneminde tüccar, esnaf ve sanatkar gayrimüslimler arasından çıkıyordu. Müslüman teba genellikle çiftçilik yapıyordu.İlimizle ilgili istatistiklerde de var. 1900’lü yılların başlarında İzmit nüfusunun yarısından fazlası gayrimüslim. Bu nüfus Kurtuluş Savaşından sonra hızla erimiş. Kent ticaretini elinde tutan gayrimüslimler bu şehirden göçmüş. Müslüman halk ticaretten anlamadığı için, bu boşluğu uzun süre dolduramamış.

Kocaeli’de ticaret 50’li yıllardan sonra hareketlenmiş. Esnaf sayısı hızla artmış.
Esnaf denilen kesim, bu toplumun gerçek anlamda “Orta direği”dir. Esnaf, bir-iki kişi de olsa, istihdam yaratır. Esnaf, para kazanırsa harcar, tüketicidir. Esnaf, toplumun dert ortağıdır. Siyasetin de, ticaretin de kültürel yapının da belirleyicisidir.
Bağkur’un resmi kayıtları var. 2003 yılında Türkiye’de kayıtlı esnaf sayısı 2 milyon 245 bin. Bu rakam, her yıl ufak ufak azalıyor. 2013 yılı sonu itibariyle kayıtlı esnaf sayası 1 milyon 885 bine gerilemiş.
Esnaf sayısı 10 yılda 360 bin kişi azalmış. Buna karşılık, Türkiye’de işçi, memur olarak çalışanların sayısı artıyor… Sağlıklı bir tablo değil. Hızla artan AVM’ler, küçük esnaf üzerindeki başta vergi olmak üzere devlet baskısı, insanlara dedelerinden, babalarından kalan işyerlerini dükkânlarını kapattırıyor.
Türkiye’de ve ilimizde esnaf güçsüzleşirse, yok olursa dengeler bozulur, sosyal yaşamın tadı kalmaz. Bu ülkeyi yönetenlerin öncelikle esnaf ve köylüyü koruyup kollaması gerekiyor.

http://www.ozgurkocaeli.com.tr/makale/esnaf-sayisindaki-hizli-dusus-153784.html

Yorumlar kapatıldı.