İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ahde vefa ilkesine uygun yürütüyoruz

Meriç Tafolar- Ankara
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir’in, Türkiye’nin 1995 tarihli Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşmesi’ni neden henüz imzalamadığını içeren soru önergesine yanıt veren Davutoğlu özetle şunları kaydetti: “…Türkiye’de azınlık hakları 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ile düzenlenmiş olup, gayrimüslim vatandaşlarımızdan oluşan dini azınlıkları kapsamaktadır. Dini azınlıklara mensup vatandaşlarımız, anayasa ve kanunlarımızın güvencesi altındaki tüm hak ve özgürlüklerden eşit şekilde faydalanırlar. Avrupa Konseyi’nin Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf olunup olunmaması keyfiyetinden bağımsız olarak, ülkemizde gayrimüslim azınlıklara mensup vatandaşlarımızın hak ve özgürlükleri, anayasamızın güvencesi altında ve uluslararası hukukta ahde vefa ilkesi uyarınca tarafı olduğumuz ikili ve çok taraflı anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerimize uygun olarak yürütülmektedir.” (Acı olan Lozan’a tam olarak uyulmamasıdır. HYETERT?)
***
CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir’in, Türkiye’nin 1995 tarihli Ulusal Azınlıkların Korunması için Çerçeve Sözleşmesi’ni neden henüz imzalamadığını içeren soru önergesine yanıt veren Davutoğlu özetle şunları kaydetti:
“Ülkemizin anayasal sistemi, bireylerin, din, ırk, renk, etnik köken, dil ve benzeri özelliklerine bakılmaksızın kanun önünde eşitliği ilkesine dayanır. Anayasal sistemimize göre azınlıklar, Türkiye’nin taraf olduğu ikili ve çok taraflı anlaşmalarla tanımlanan ve kabul edilenleri içermektedir. Türkiye’de azınlık hakları 1923 tarihli Lozan Barış Antlaşması ile düzenlenmiş olup, gayrimüslim vatandaşlarımızdan oluşan dini azınlıkları kapsamaktadır. Dini azınlıklara mensup vatandaşlarımız, anayasa ve kanunlarımızın güvencesi altındaki tüm hak ve özgürlüklerden eşit şekilde faydalanırlar. Avrupa Konseyi’nin Ulusal Azınlıkların Korunmasına İlişkin Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf olunup olunmaması keyfiyetinden bağımsız olarak, ülkemizde gayrimüslim azınlıklara mensup vatandaşlarımızın hak ve özgürlükleri, anayasamızın güvencesi altında ve uluslararası hukukta ahde vefa ilkesi uyarınca tarafı olduğumuz ikili ve çok taraflı anlaşmalardan kaynaklanan yükümlülüklerimize uygun olarak yürütülmektedir.”
http://siyaset.milliyet.com.tr/ahde-vefa-ilkesine-uygun/siyaset/detay/1830668/default.htm?ref=OtherNews

Yorumlar kapatıldı.