İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tüzel kişilik edinme hakkı engelleniyor

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi – Cemaat Vakıfları Temsilci İşbirliği – Gayrimüslimlerin Tüzel kişilikleri: Sorunları ve Haklar 2” konferansı -İstanbul  Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Cemaat Vakıfları Temsilci İşbirliği ile Bilgi Üniversitesinin Dolapdere Kampüsü’nde, düzenlenen “Gayrimüslimlerin Tüzel kişilikleri: Sorunları ve Haklar 2” konferansında azınlık temsilcileri konuştu.

Sempozyumda, tüzel kişilik edinme hakkının bir insan hakkı olduğu ve Türkiye’de bunun engellediğine dikkat çekildi.
 “Azınlık politikaları ışığında tüzel kişiliğin önemli” başlıklı panelde Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Avusturya Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Christoph Grabenwarter, Norveç Helsinki Komitesi İnanç Özgürlüğü Girişimi Proje Yöneticisi Mine Yıldırım, Süryani Kadim Kilisesi Patrik Vekili Yusuf Çetin söz aldılar.
Süryani Kadim Kilisesi Patrik vekili Yusuf Çetin “Bu ülkede bir anaokulumuz yok” diyerek, kendilerine yönelik ayrımcılığa tepki gösterdi. Çetin, “En az Müslüman kardeşlerimiz kadar bu ülkeyi seviyoruz, bu toprakları seviyoruz. Artık, farklı inanıştaki dinler olarak tanınmak istiyoruz. Gayrimüslim kavramı ile rahatsız edici. Biz tanınmak istiyoruz” dedi. Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas, tüzel kişilik eksikliğinden kaynaklı çok fazla sorunlar yaşandığına dikkat çekti. “Eğer tüzel kişiliğimiz olsaydı devlet sadece vakıflardaki seçimlerin demokratik yapılıp yapılmadığını kontrol ederdi, ancak bugün politikaya göre seçimler değişiyor” dedi. Vingas, bu durumun cemaat mensupları arasında husumete neden olduğunu ve toplumu ayrışmaya ittiğini ifade etti, “Kurumların tüzel kişilikleri kabul edilseydi Hatay’daki Ermeni mezarları sahipsiz kalmazdı” dedi.
‘SÜRYANİLER, VAKIFLAR MÜDÜRLÜĞÜNE BAKSIN’
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Addan Ertem, Vakıflar Genel Müdürü olarak değil akademik bir birey olarak görüşlerini açıkladığını ileri sürerek konuşmasına başladı. Ertem, Vakıflar Müdürlüğünün tüzel kişilik verme yetkisi olmadığını söyledi. Süryanilerin taleplerine de değinen Ertem, “1936 sürecinde yaşananlar nedeni ile Süryani vatandaşlarımız sürecin dışında kalamıyor. Çok etkileniyor. Onlara yönelik düzenlemeler Vakıflar Kanununa göre yapılmalı. Süryani cemaatine ait vakıflar bizim merkezi sicilimize kayıtlı. O nedenle diğer din, mezhep çerçevesinde yer alması gerekiyor. Süryaniler Milli Eğitim Bakanlığını değil, Vakıflar Müdürlüğüne göre hareket etsin” dedi. (İSTANBUL)
www.evrensel.net

http://www.evrensel.net/haber/77440/tuzel-kisilik-edinme-hakki-engelleniyor.html#.UurPJ_l_uWY

Yorumlar kapatıldı.