İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkolog: Soykırımı tanınması yönünde Hollande’ın çağrısı Türkiye’ye Fransız tokadıydı

Türkolog Andranik İspiryan, Hollande’ın Türkiye’de iki kez Soykırımın inkarını cezalandıran yasa tasarısının kabulünün gerekli olduğuna ilişkin konuştuğunu, bunun Türkiye’ye Fransız tokadı olarak kabul edilebileceğini ifade ederek ″Hollande, Türkiye cumhurbaşkanı nezdinde Soykırımın inkarını cezalandıran yasa tasarısının kabulünün gerekliliğine ilişkin konuşan nadide bir devlet başkanıdır″ dedi ve Hollande’ın konuşmasında yeni yasa tasarısının Fransa Anayasa Mahkemesi  ve kısa bir süre önce AİHM’sinin Doğu Perinçek davasında vediği kararları, -bunlarla karşıtlı yaratmamak için, dikkate alarak hazırlanacağını vurguladığını da sözlerine ekledi.

***
Türkiye’de Fransız cumhurbaşkanının ziyaretinden beklenen 3 beklentiden 2’si gerçekleşmedi. Açıklama bugün 30 Ocak’ta düzenlenen basın toplantısında Türkolog Andranik İspiryan’an geldi.
Türkoloğun ifadesiyle Türkiye’de Fransa cumhurbaşkanının ziyaretini beklemekteydiler ve 3 beklentileri vardı: Türk-Fransız ilişkilerindeki gerilimin düşürülmesi; Ermeni Soykırımı konusunda tavizler; ve Türkiye’nin AB üyeliği meselesinde Fransa’nın tutumunda yumuşama. ″En azından 2 başlıkta Türkiye’nin beklentileri gerçekleşmedi. Hollande, hem Ermeni Soykırımına ilişkin meselede hem de Türkiye’nin AB üyeliği meselesinde taviz vermiyeceğini gösterdi″ dedi.
″Hollande’ın 2 meselede benzeri yaklaşımı neyden kaynaklanmakta?″ sorusuna uzman Türkiye’ye yönelik benzeri politikaları Hollande’ın seleflerinin benimsediğini ve onun bu çizgiyi devam ettirdiğini belirtti. Türkolog, Hollande’ın Türkiye’de söylediklerini, aralarında ciddi etkisi olan Fransa’daki Ermeni lobisi de dahil olmak üzere Fransa’da beklendiğini kaydederek ″Holland’ın duyurusu önemliydi, zira bu Perinçek davasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) meşum kararı sonrasında Türkiye’nin inkarcı retoriğini dizginler″ dedi.
İspiryan, Hollande’ın Türkiye’de iki kez Soykırımın inkarını cezalandıran yasa tasarısının kabulünün gerekli olduğuna ilişkin konuştuğunu, bunun Türkiye’ye Fransız tokadı olarak kabul edilebileceğini ifade ederek ″Hollande, Türkiye cumhurbaşkanı nezdinde Soykırımın inkarını cezalandıran yasa tasarısının kabulünün gerekliliğine ilişkin konuşan nadide bir devlet başkanıdır″ dedi ve Hollande’ın konuşmasında yeni yasa tasarısının Fransa Anayasa Mahkemesi  ve kısa bir süre önce AİHM’sinin Doğu Perinçek davasında vediği kararları, -bunlarla karşıtlı yaratmamak için, dikkate alarak hazırlanacağını vurguladığını da sözlerine ekledi.
Türkolog, Fransa’da Soykırımın inkarını cezalandıran yasa tasarısının kabulünün anılan zaman diliminde Türk-Fransız ilişkileri ve jeopolitik duruma bağlı olacağını ifade ederek sözlerini özetledi.
Fotoğraf: Arsen Sarkisyan/NEWS.am
News from Armenia – NEWS.am
http://news.am/tur/news/191718.html

Yorumlar kapatıldı.