İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Öcalan’ın mektubunu olumlu buldular

Ermeni cemaatinin önde gelen isimlerine göre Öcalan’ın mektubu, “İyi niyetli, önemli ve uzlaşmacı” ancak yine de tüm sorunları çözecek nitelikte değil.

Kürt sorununa çözüm süreci için milât kabul edilen 2013 Nevruzu’nda Abdullah Öcalan’ın “Ermeni lobisi” vurgusu, ardından KCK ve bazı BDP’lilerden gelen benzer açıklamaları Ermeni cemaatinde kızgınlıkla karşılanmıştı. Ermeniler, Öcalan’ın hem ‘paralel lobi yapılanması’ ifadelerine hem de 1915 olaylarında Kürtlerin rolüne hiç vurgu yapılmamasına tepkili.

Abdullah Öcalan bu tartışmalara son vermek amacıyla Ermenilere yönelik bir mektup kaleme aldı. HDP’li Sırrı Süreyya Önder’in Agos Gazetesi’ne gönderdiği mektupta Öcalan, 1915 olayları için “soykırım” ifadesini kullandı.

Öcalan: Türkiye yüzleşmeli

Öcalan “Ermeni halkının içine düşürüldüğü durum tam bir soykırım gerçeğidir. Günümüzde Ermeni halkının yaşadığı tarihsel gerçekle bütün dünyanın yüzleşmesi ve Ermeni halkının acısını paylaşarak yasını tutmalarının önünü açması gerekir. Türkiye Cumhuriyeti’nin de bu olgunlukla meseleye yaklaşması ve bu acılı tarihle yüzleşmesi kaçınılmazdır” dedi.

Mektubunda Öcalan, “Ermeni halkının ırkçı, milliyetçi tuzaklara düşmeden, halklarımızı daha yüzyıllar boyunca çatıştırmayı hedefleyen uluslararası sermaye güçlerinin ve lobilerinin sinsi amaçlarından uzak durarak mücadelesini sürdürmesi naçizane önerim olabilir ancak” sözlerine yer verdi. Abdullah Öcalan, “Zorlu koşullarıma rağmen sürdürmeye çalıştığım barış arayışının hiç bir halkın zararına ve aleyhine olmayacağı, olamayacağı 30 küsur yıllık mücadelemizin her anında saklıdır zaten. Bizler burada bütün halkların çıkarına amansız bir uğraş verirken bizi boşa çıkartmak için canla başla uğraşan bütün derin, açık, paralel yapılara, lobilere ve cemaat türü yapılara karşı herkesi daha dikkatli olmaya ve objektif bir bakış açısıyla meseleleri ele almaya davet ediyorum” dedi.

Koptaş: Lobi tartışmasını bitirir

Mektubun yayınlandığı Agos Gazetesi yazarlarından Rober Koptaş Al Jazeera‘nın “Mektup tartışmayı bitirir mi?” sorusuna yanıt verdi. Koptaş, “Paralel lobi suçlamasının bu toprakların insanlarıyla ilişkili olduğuna dair tartışmayı bitirir. 1915 Ermeni soykırımına ilişkin adaletin nasıl tesis edileceği, barışın nasıl tesis edileceği ise sonsuz bir tartışma . 1915’te ne olduğu üzerine tartışmaya devam edeceğiz. Ama burada tartışmayı daha doğru bir zemine çağıran bir yaklaşımı var o da önemli”  dedi.

Bağdat: Diğer söylemlerin tekrarlanmamasını umud ediyorum

Al Jazeera‘nın sorularını yanıtlayan Ermeni gazeteci Hayko Bağdat ise 1915 olaylarının yüzüncü yılı olan 2015’in Türkiye’de Ermeni karşıtlığının artmasını beraberinde getirme ihtimali açısından kritik bir yıl olduğuna dikkat çekti; “Madem mektup yazılmış , iyi niyetli ve uzlaşmacı bir dil tercih edilmiş, ben bunu kıymetli, anlamlı buluyorum. Konunun diğer söylemlerin tekrarlanmaması umuduyla kapanmasını umud ediyorum.” dedi.

Danzikyan: Yüzleşme çağrısı önemli

Agos gazetesine mektubu yorumlayan Yetvart Danzikyan ise “yüzleşme” çağrısının önemli olduğunu dile getirdi. Danzikyan, “Son haftalarda sürekli kulağımıza söylenen ‘yanlış sonuç çıkarıyorsunuz’ telkinlerinin artık son bulmasını diliyoruz. Ve bu barış ihtimalinden en çok heyecan duyanlar arasında Türkiyeli ve bir gün Türkiye’ye dönme umudu taşıyan Ermeniler olduğunu, herhalde söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

Yine Agos’ta yayınlanan değerlendirmede Ohannes Kılıçdağı “Öcalan’ın mektubunu cümle cümle ele aldığımızda katılmadığımız bir çok nokta olabilir. Fakat esasen bu mektubun bir ‘düzeltme’ ve Türkiye Ermenileri ile Kürt siyasi hareketi arasındaki yapıcı diyaloğun devamı ve geliştirilmesi için asgari zemin muhafaza eden bir metin olarak okunmasının doğru olacağı kanaatindeyim” sözlerine yer verdi.

Kaynak: Al Jazeera


http://www.aljazeera.com.tr/haber/ocalanin-mektubunu-olumlu-buldular

İlk yorum yapan siz olun

Bir Cevap Yazın