İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Fransız meclisinden azınlık dillerine onay

Fransa Meclisi genel kurulu, Avrupa Konseyi’nin Bölgesel Diller ve Azınlık Dilleri Koruma Şartına onay verdi. Genel kurulda yapılan oylamada 361 milletvekili ”evet”, 149 milletvekili de ”hayır”oyu kullandı. Kültür Bakanı Aurelie Filippetti, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, ”Bu yasa farklı kültürleri tanımak için gerekli, bu ayrıştıran değil birleştiren ve ulusun siyasi birliğinin yararına bir yasa” ifadesini kullandı. Tasarı mart ayında senatoya gidecek. (Darısı başımıza. HYETERT)

Söz konusu şartın onaylanması için anayasa değişikliği gerekiyor. Hükümetin yapacağı çağrıyla birlikte, meclis ve senato üyeleri Versay Şatosu’nda toplanarak anayasa değişikliğini son kez oylayacak. Anayasa değişikliği için 5’te 3 oy çoğunluğu gerekiyor.
Avrupa Konseyi’nin şartı 1992 yılında yürürlüğe girmişti. Fransa, bu şarta 1999 yılında imza atmış, ancak şu ana kadar onaylamamıştı.
Fransa’da cumhurbaşkanının, anayasal değişikliği referanduma götürme hakkı bulunuyor.
Avrupa Bölgesel Diller ve Azınlık Dillerini Koruma Anlaşmasına taraf olan Avrupa Konseyi üyeleri, ülkelerinde azınlık durumunda bulunan halkların yerel dillerini korumayı taahhüt ediyor.
Kaynak: AA
http://www.haber7.com/avrupa/haber/1121593-fransiz-meclisinden-azinlik-dillerine-onay

Yorumlar kapatıldı.