İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hollande geliyor gündem AB ve ‘soykırım’

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande yarın Türkiye’ye geliyor. Başta, Suriye krizinin çözülmesine ilişkin Cenevre süreci gibi bölgesel sorunlar üzerinde durulacağı görüşmelerde ele alınması beklenen konular arasında “Ermeni soykırımı” meselesi de var.Fransa’da “soykırımın reddi”ni cezalandıran yasal düzenlemenin 2012 yılın başlarında Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş ancak Hollande’nın seçim sırasında “Ermeni davasının arkasında duracağım ve Ermeni soykırımı inkarına ceza getiren öneriyi yasallaştıracağım” sözünü vermişti. Görüşmelerde Türk tarafının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de Doğu Perinçek’in başvuru ile ilgili Aralık ayında açıklanan İsviçre aleyhindeki kararına da dikkat çekerek beklentileri ve uyarılarını Hollande’ye ileteceği kaydediliyor.

***
ANKARA (ANKA) – Son haftalarda özel hayatındaki çalkantılar ile tüm dünyayı meşgul eden Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 7 yıllık birlikte yaşadığı tanınmış gazeteci Valérie Trierweiler ile ayrıldığını açıklamasının hemen ardından ilk yurt dışı ziyareti Türkiye’ye yapacak. 22 yıllık bir aradan sonra Fransa’dan Türkiye’ye devlet başkanı düzeyinde ilk resmi ziyareti gerçekleştirmek üzere yarın Ankara’ya gelecek olan Hollande’nin iki günlük ziyareti, İstanbul’u da kapsıyor.
Türkiye’de 17 Aralık krizinin patlak vermesinin ardından AB’nin büyük ülkelerinden Türkiye’yi ziyaret eden ilk cumhurbaşkanı olacak François Hollande, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün konuğu olarak iki günlük resmi ziyaret için yarın Türkiye’ye geliyor.
Ankara’da Abdullah Gül’ün yanısıra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la da görüşecek olan Hollande, dönemin Cumhurbaşkanı François Mitterrand’ın 1992 yılında Ankara’ya yaptığı resmi ziyaretten sonra Türkiye’yi resmen ziyaret eden ilk Fransız devlet başkanı olacak.
59 yaşındaki Hollande’nın selefi Nicolas Sarkozy, 2011 yılında G-20 dönem başkanı sıfatıyla Türkiye’ye gelmiş ancak sadece birkaç saat süren “jet ziyaret”, zaten Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı tutumu nedeniyle zaten bozuk olan ikili ilişkilere ilişkin tartışmalar daha da alevlenmişti.
Ankara’nın ardından İstanbul’uda ziyaret edecek olan Hollande’nın, burada Galatasaray Üniversitesi öğrencileri ile buluşacağı, Türkiye -Fransa İş Forumu’na katılacağı da bildiriliyor.
-YOĞUN GÜNDEM-
François Hollande ile yapılacak görüşmelerde Hollande’nin Mayıs 2012’de Cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine önemli ölçüde iyileşen ikili siyasi ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi çok önemli bir gündem maddesi oluşturacak. Bu çerçevede, Fransız şirketlerinin Türkiye’deki büyük projelerine olan ilgisi ve bu konudaki beklentileri Fransız tarafınca dile getirilecek.
Görüşmelerde diğer başlıca konuyu Türkiye’nin AB süreci olacak. Hollande’nin Cumhurbaşkanlığı görevinin üstlendikten sonra Paris’in Türkiye’nin AB sürecine ilişkin “düşmanca” tutumunun değişeceğini net bir biçimde ortaya koyarken Sarzkozy’nin AB üyeliği ile ilgili olduğu gereç eksiyle açılmasını bloke ettiği başlıklardan bazılarının açılabileceği mesajını verdiği, nitekim müzakerelerde üç buçuk yıl bir aradan sonra geçen Kasım ayında bir başlığa açılmasına destek verdiği anımsatılıyor.
-TÜRKİYE’NİN AB SÜRECİNE DESTEĞİNİ TEYİT EDECEK AMA…
François Hollande’nın Türkiye’nin AB üyeliği sürecine olan desteğini Ankara’da teyit edeceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Hollande’nın Başbakan Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinin ardından gerçekleşecek Ankara görüşmeleri sırasında yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı gibi konulara ilişkin bazı uyarı mesajlarını vermesi de bekleniyor.
Ancak bu konuda, Erdoğan’ın Brüksel ziyaretinin ardından, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen HSYK düzenlenmesinin Adalet Akademisi ile ilgili maddeler dışında askıya alınmış olmasının Hollande ile görüşmelerde Ankara’nın pozisyonunu bir ölçüde kolaylaştıracağı yorumları yapılıyor.
-SURİYE KRİZİ, “SOYKIRIM” MESELESİ-
Başta, Suriye krizinin çözülmesine ilişkin Cenevre süreci gibi bölgesel sorunlar üzerinde durulacağı görüşmelerde ele alınması beklenen konular arasında “Ermeni soykırımı” meselesi de var.
Fransa’da “soykırımın reddi”ni cezalandıran yasal düzenlemenin 2012 yılın başlarında Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş ancak Hollande’nın seçim sırasında “Ermeni davasının arkasında duracağım ve Ermeni soykırımı inkarına ceza getiren öneriyi yasallaştıracağım” sözünü vermişti.
Görüşmelerde Türk tarafının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin de Doğu Perinçek’in başvuru ile ilgili Aralık ayında açıklanan İsviçre aleyhindeki kararına da dikkat çekerek beklentileri ve uyarılarını Hollande’ye ileteceği kaydediliyor.

http://www.gercekgundem.com/dunya/20797/hollande-geliyor-gundem-ab-ve-soykirim

Yorumlar kapatıldı.