İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Kongresinde Ermenilere Vatandaşlık Verilmesi İstendi

Başbakanlık bünyesinde çalışan, “Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu” lağvedilsin. Soykırımın inkârına yönelik yürütülen faaliyetlere son verildiği deklare edilsin ve 2014 Başbakanlık bütçesinden bunun için ayrılan pay iptal edilsin. Emval-i metruke yasalarıyla el konulan mülklere ilişkin 35 bölgedeki komisyonlar tarafından kaydı tutulan defterler açığa çıkartılsın. Devlet kuruluşlarının el koyduğu mülkler hak sahiplerine geri verilsin… Batı Ermenileri Ulusal Kongresi temsilcisi Sevag Artsruni, 1915’ten bu yana yurtdışında yaşamak zorunda bırakılan Ermenilere vatandaşlık hakkının iade edilmesinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Siyasi farklılıklarına rağmen, foruma katılanlar 1915’te Ermenilere karşı işlenen suçların telafisini, iç sorun olarak ele aldı.

***
Ankara’da düzenlenen kongrede, 1915 yılında sürgün edilen ve vatandaşlıktan atılan Ermenilere nüfus cüzdanı verilmesi teklifi yapıldı. Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve Batı Ermenileri Ulusal Kongresi’nin (BEUK) düzenlediği “2015 perspektifinden Hrant Dink suikastına bakmak” forumunda Diaspora Ermenilerinden “İsteyenlere TC nüfus cüzdanı ve pasaportu verilsin” önerisi geldi. BEUK’u temsilen Ermenistan Parlamentonsu Milletvekili Arakadz Akhoyan ve Sevag Arstruni’nin katıldığı, forumda Amerika Ermeni toplumundan akademisyen George Aghjayan, BDP’den Nazmi Gür, İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya da konuşma yaptı.
Forumda, 1915’in 100. yılı yaklaşırken Türkiye tarafının atılması gereken adımlar konusunda ilk kez şu öneriler dile getirildi: Gayrimüslimlerin vatandaşlıktan çıkarılma kararları iptal edilerek vatandaşlık hakları iade edilsin. İsteyenlere TC nüfus cüzdanı ve pasaportu verilsin. Tarihsel topraklarına dönmek isteyenlere izin verilsin. Osmanlı tapu kayıtları herkese açılsın. Askeri arşive erişim sağlansın. Cumhurbaşkanlığı köşkü olarak kullanılan Kasapyan ailesinin evi ve Trabzon’daki Atatürk köşkü Kabayannis ailesine iade edilsin.
İNKÂRA SON VERİLMELİ
Başbakanlık bünyesinde çalışan, “Asılsız Soykırım İddialarıyla Mücadele Koordinasyon Kurulu” lağvedilsin. Soykırımın inkârına yönelik yürütülen faaliyetlere son verildiği deklare edilsin ve 2014 Başbakanlık bütçesinden bunun için ayrılan pay iptal edilsin. Emval-i metruke yasalarıyla el konulan mülklere ilişkin 35 bölgedeki komisyonlar tarafından kaydı tutulan defterler açığa çıkartılsın. Devlet kuruluşlarının el koyduğu mülkler hak sahiplerine geri verilsin.
‘VATANDAŞLIK ADALETİN YOLUNU AÇAR’
Batı Ermenileri Ulusal Kongresi temsilcisi Sevag Artsruni, 1915’ten bu yana yurtdışında yaşamak zorunda bırakılan Ermenilere vatandaşlık hakkının iade edilmesinin önemine vurgu yaparak şunları söyledi: “Siyasi farklılıklarına rağmen, foruma katılanlar 1915’te Ermenilere karşı işlenen suçların telafisini, iç sorun olarak ele aldı. Osmanlı Ermenilerinin bugünkü varisleri konusunda atılması gereken öncelikli adım, onların vatandaşlık hakkının iade edilmesidir. Türkiye, bu sayede, geçmişte yapılan adaletsizlik, usulsüzlük ve hak ihlalleri konusunda ilerici adımlar atmaya başlayabilir. Bu aynı zamanda, Türkiye’nin kendi Ermeni yurttaşları konusunda da etkin bir adım olacaktır.”

http://www.haberler.com/1915-te-surulen-ermenilere-vatandaslik-verilsin-5590186-haberi/

Yorumlar kapatıldı.