İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni diasporasından İsviçre’ye baskı

Belçika’daki Ermeni diasporası İsvçre’ye, Doğu Perinçek’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde  (AİHM) kazandığı davayı temyiz etmesi için baskı yapıyor. Belçika Ermeni Komitesi, İsviçre’nin Brüksel Büyükelçisi Benedict de Cerjat’den Perinçek davasında temyiz yolunun kullanılmasını istedi. Komite’den yapılan açıklamada, Cerjat’ı ziyaret eden diaspora heyetinin, 1915 olaylarının “100. yıldönümü yaklaşırken AİHM’in verdiği bu kararın Avrupa’daki aşırı Türk hareketleri güçlendireceği” tezini savunarak temyiz için her türlü destek sözü verdiği belirtildi.

***
Perinçek, 1915 olaylarıyla ilgili İsviçre’de 2005 yılında yaptığı bir konuşmada “soykırım emperyalist bir yalandır” şeklindeki sözleri nedeniyle “inkar” suçlamasıyla Lozan Mahkemesi’nde 2007’de 90 gün hapse mahkum edilmiş, hapis cezası 9 bin İsviçre Frangı para cezasına çevrilerek ertelenmişti.
Perinçek’in başvurusuyla AİHM, Türkiye’nin de müdahil olduğu davada 17 Aralık’ta aldığı kararda, İsviçre’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ifade özgürlüğü ile ilgili 10. maddesini ihlal ettiğine hükmetmişti.
Belçika Ermeni Komitesi, İsviçre’nin Brüksel Büyükelçisi Benedict de Cerjat’den Perinçek davasında temyiz yolunun kullanılmasını istedi.
Komite’den yapılan açıklamada, Cerjat’ı ziyaret eden diaspora heyetinin, 1915 olaylarının “100. yıldönümü yaklaşırken AİHM’in verdiği bu kararın Avrupa’daki aşırı Türk hareketleri güçlendireceği” tezini savunarak temyiz için her türlü destek sözü verdiği belirtildi.
Fransa’daki Ermeni örgütleri, İsviçre’yi temyize zorlamak için bu ay içinde imza kampanyası başlatmıştı.
İsviçre hükümetinin karara itiraz için 17 Mart’a kadar süresi bulunuyor. Bern yönetimi bu yolu tercih etmezse Perinçek davasında verilen karar kesinleşmiş olacak.

http://www.sabah.com.tr/Dunya/2014/01/17/ermeni-diasporasindan-isvicreye-baski

Yorumlar kapatıldı.