İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kaçırılan Metropolitler Başbakana Soruldu

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanması istemiyle Suriye’de kaçırılan metropolitlerle ilgili yazılı soru önergesi verdi.BDP’nin Süryani Milletvekili Erol Dora soru önergesinde 22 Nisan 2013’te Suriye’de kaçırılan Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhhana İbrahim ile Halep ve İskenderun Rum Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ile ilgili olarak basında ve çeşitli internet sitelerinde yayınlanan son haberlerde, Metropolitleri kaçıran grubun başında Ebu Banat lakaplı Magomed Abdurrahmanov’un olduğu ve bağlı olduğu örgütün internet sitesinde Metropolitleri öldürdüğü bilgisinin yer aldığını hatırlattı.

Erol Dora, ayrıca 2013 Temmuz ayı sonlarında basında çıkan haberlere göre bu şahsın Konya’da gözaltına alındığı ve serbest bırakılarak sınır dışı edildiği ve resmi yetkililerin Süryani temsilcilerine yaptığı açıklamaya göre de “sınırdışı” edildiği şeklinde bilgiler yer aldığını, ortaya çıkan yeni iddialara göre, Magomed Abdurrahmanov adlı bu şahsın 4 Temmuz 2013 tarihinde İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca tutuklandığı ve halen 3 nolu Maltepe L Tipi Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklu olduğunu belirtti.
BDP Mardin Milletvekili Erol Dora bu bağlamda Başbakan tarafından yanıtlanması istemiyle şu soruları sordu:
1) Devletin ilgili makamları bahse konu bu kaynaklarda yer alan bilgilere dair somut verilere sahip midir?
2) Metropolitlerin, Magomed Abdurrahmanov isimli şahsın başında olduğu örgüt tarafından kaçırıldıkları ve daha sonra aynı örgüt tarafından öldürüldükleri doğru mudur?
3) Katil zanlısının Türkiye’de 4 Temmuz 2013’te tutuklandığı ve İstanbul TMK ile yetkili Cumhuriyet Savcılığı’nca soruşturmasının yürütüldüğü iddiası doğru mudur?
4) Söz konusu şahıs Türkiye cezaevlerinden birinde bulunmakta mıdır? Evetse hangi suça istinaden cezaevinde bulunmaktadır?
5) Daha önce ilgili bakanlarla yapmış olduğumuz görüşmelerde, Metropolitlerin Suriye sınırları dahilinde olduğu ve hangi yerde tutulduklarının dahi bilindiğine dair tarafımıza şifahen bilgi verilmişti. Ancak son günlerde aynı bakanlar yapmış olduğumuz görüşmelerde Metropolitlerin nerede tutuldukları ya da yaşayıp yaşamadıkları konusunda bir bilgilerinin olmadığını tarafımıza bildirmişlerdir. Metropolitlerin akıbeti ile ilgili elinizdeki son bilgiler nelerdir?
6) Dünya Süryani kamuoyunun gündeminden düşmeyen bu konu ile ilgili devlet makamlarınca neden bir açıklama yapılmamaktadır?
BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, ayrıca Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle de şu soruları sordu:
1) Savcılığın, basında çıkan kafa kesme görüntüleri nedeniyle insanlık suçu kapsamında soruşturma açmak için Adalet Bakanlığı’ndan izin istediği, Bakanlığın ise, 26 Ağustos 2013’te verdiği yazılı cevabında kafa kesme olayının Suriye’nin iç sorunu olduğu ve Türkiye’nin herhangi bir şekilde olaydan zarar görmediği gerekçeleriyle soruşturmaya izni vermediği bilgisi doğru mudur?
2) TCK 13. maddesi uyarınca “soykırım ve insanlığa karşı suçlar nerede ve kim tarafından işlenirse işlensin Türkiye’de yargılama yapılabilir. Bu yargılamaların yapılabilmesi için yabancılar bakımından sadece Adalet Bakanının izni gerekmektedir. Bunun dışında ayrıca Türkiye veya Türkiye vatandaşlarının suçtan zarar görmesi gibi başkaca bir kriter TCK’da belirtilmemiştir. Ayrıca TCK 77. Maddeye göre de “insanlığa karşı suçun işlenmesi halinde dünyanın neresinde olursa olsun yabancılar bakımından Adalet Bakanının izni yeterlidir”. Mevzuata göre Adalet Bakanlığı’nın savcılığın soruşturma izin talebini olumlu yanıtlanması gerekiyor iken, Bakanlığınıza iletilen soruşturma talebi neden yasaya aykırı bir biçimde reddedilmiştir?
3) Basına sıkça yansıyan; Metropolitlerin kaçırılması ve öldürülmesi olaylarına kendisi ve mensup olduğu örgütün karıştığı iddia edilen Magomed Abdurrahmanov adlı zanlının sorgulanması esnasında kendisine; kayıp Metropolitlerle ilgili sorular yöneltilmiş midir? Evet ise ne gibi sorular yöneltilmiştir? Hayır ise neden bu konuda soru yöneltilmemiştir?
4) Eski Adalet Bakanı Sadullah ERGİN’in 25 Aralık 2013 tarihinde Hatay’da Hristiyan yurttaşların Noel’ini kutlamak için yaptığı ziyarette “8 ay önce Suriye’de kaçırılan Antakya Ortodoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’in bir an önce kıllarına zarar gelmeksizin kurtarılması için yakından temas içerisinde olduklarını da vurgulayan Sadullah Ergin, “İnşallah sizleri sevindirecek, sizlerin mutluluğunu daha da arttıracak, dolayısı ile bizi de mutlu edecek, güzel haberleri verebilmenin gayreti içerisinde olduğumu ifade etmek isterim.” ifadelerini kullanmış idi. Bu konuyla ilgili Bakanlığınız söz konusu temasları kimlerle yapmaktadır? Ve temaslarınızdan elde edilen son bilgi ve gelişmeler nelerdir?
Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2014

Yorumlar kapatıldı.