İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Meet Ragip Zarakolu – Sigtunas first ICORN guest writer

Invitation to press conference
Where: Sigtuna Municipality, Sodergatan 20 Marsta
When: Wednesday, January 15, 2014 at . 10:00
 The Swedish city of Sigtuna joined Icorn in 2012 and the Turkish publisher Ragip Zarakolu is the first guest writer in Sigtuna. Zarakolu, born 1948, is a well-known publicist and human rights activist in Turkey. 


For the next two years he will have the opportunity to live and work in Sigtuna.
Media are welcome to meet with him and representatives from the municipality of Sigtuna and Sigtunastiftelsen at a press conference on Wednesday, January 15th at 10-11 at the town hall , Sigtuna.

Ragip Zarakolu has been involved in over 40 trials, notably for having published books relating to the Armenian genocide during the First World War, in modern Turkey , but also for having published books relating to Kurds and other minorities. One of Ragips first imprisonment was in 1971 during the military junta’s coup in Turkey, where he was imprisoned for “secret relationships ” to Amnesty International.

Sigtuna Municipality is the official host of the ICORN programme, partnered up with Sigtuna Foundation who hosts the guest writer and manages the everyday running of the programme. Sigtuna Foundation is a private cultural foundation whose principle aim is to inspire human thougt and reflection as well as to stimulate dialogues, encounters and bridge building relations.

Where: Sigtuna Municipality, Sodergatan 20 Marsta
When: Wednesday, January 15, 2014 at . 10:00

For questions please contact:
Johan Dahlqvist , Communications Sigtuna Municipality , tel: 073-666 33 40 , johan.dahlqvist @ sigtuna.se

Kom och träffa Ragip Zarakolu – fristadsförfattare i Sigtuna kommun
Sigtuna kommun är en av Sveriges sju fristäder för förföljda författare. Ragip Zarakolu, född 1948, är en verksam och välkänd publicist i Turkiet och han har fått möjligheten att få bo och verka i Sigtuna kommun i två år.
Media är välkomna att träffa honom och representanter från Sigtuna kommun och Sigtunastiftelsen vid en pressträff nu på onsdag 15 januari klockan 10-11 i kommunhuset, Sigtuna kommun.
Ragip Zarakolu har varit med om över 40 rättegångar, bland annat för att ha publicerat böcker som berör det armeniska folkmordet under det första världskriget i nuvarande Turkiet, men även för att ha publicerat böcker som berör kurder och andra minoriteters situation.
Ett av Ragips första fängelsestraff var 1971 under militärjuntans statskupp i Turkiet, då han blev fängslad för att ha haft ”hemliga relationer” till Amnesty International.
Sigtuna kommun beslutade i september 2012 att ansluta sig till det internationella nätverket ICORN – International Cities of Refuge Network, som arbetar med att hitta fristäder åt förföljda författare. Detta sker i samverkan med Internationella Pen, som gör bedömningen av vilka författare som är i behov av skydd. I Sigtuna kommun sker arbetet med honom och hans deltagande i det lokala kulturlivet i samverkan med Sigtunastiftelsen.
Var: Kommunhuset, Sigtuna kommun, lokal Matsilver, Södergatan 20 i Märsta
När: Onsdag den 15 januari 2014 kl. 10:00
Hör gärna av er om ni tänker komma!
Välkomna!
För frågor vänligen kontakta:
Johan Dahlqvist, kommunikationschef Sigtuna kommun, telefon: 073-666 33 40, johan.dahlqvist@sigtuna.se

Ragip Zarakol [rzarakol@gmail.com]


Yorumlar kapatıldı.