İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İBB Ermeni ailenin evini yıktı

Billur Özgül
Hamparsum-Janet Solarbaş çiftine ait İstanbul Ortaköy’deki 99 yıllık ev, belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yedi çocuğuyla birlikte Hamparsum Solarbaş kış günü sokakta kaldı. 1915 olayları sonrasında Yozgat’tan gelen Hamparsum Solarbaş’ın babası Ohannes Solarbaş devlete para ödeyerek Ortaköy Dereboyu Caddesi’ndeki evi satın aldı. Aile, mülkün her türlü vergisini ödedi ancak tapu belgeleri yoktu. Hamparsum Solarbaş ise 1983 yılında belediyeye 2 bin lira ödeyerek tapu tahsis belgesi aldı. O günden bu yana vergilerini ödemeyi sürdürdü.

***
Ortaköy’de tapu tahsis belgesi olmasına rağmen dört gecekondu yıkıldı. Evi yıkılan Hamparsun Solarbaş: “Burası 100 yıldır bizim yuvamızdı”
BİLLUR ÖZGÜL / Taraf – Hamparsum-Janet Solarbaş çiftine ait İstanbul Ortaköy’deki 99 yıllık ev, belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Yedi çocuğuyla birlikte Hamparsum Solarbaş kış günü sokakta kaldı.
1915 olayları sonrasında Yozgat’tan gelen Hamparsum Solarbaş’ın babası Ohannes Solarbaş devlete para ödeyerek Ortaköy Dereboyu Caddesi’ndeki evi satın aldı. Aile, mülkün her türlü vergisini ödedi ancak tapu belgeleri yoktu. Hamparsum Solarbaş ise 1983 yılında belediyeye 2 bin lira ödeyerek tapu tahsis belgesi aldı. O günden bu yana vergilerini ödemeyi sürdürdü.
74 BİN LİRA VERİP KAĞITHANE’YE GİDİN
Ancak geçtiğimiz yıl beklenmedik gelişmeler yaşanmaya başladı. Ailenin eve yerleşmesinden 99 yıl sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bir karar aldı. İBB’nin geçtiğimiz yıl Solarbaş ailesinin evinin olduğu parseldeki beş evle ilgili aldığı kararla aileler buraları terk etmek zorunda bırakıldı. 74 bin lira borçlanmaları halinde ise kendilerine Kâğıthane’den bir daire verileceği söylendi.
SADECE BİR EV “ŞİMDİLİK” KURTULDU
Karar karşısında şok olan Solarbaş ailesi çare aramaya başladı. Görüştüğü inşaat firması, aynı parseldeki diğer ev sahiplerini de ikna ederse belediyeden araziyi alacaklarını ve yapılacak apartmandan kendilerine bir daire vereceklerini söyledi. Aileler arasında henüz bir anlaşma sağlanamadan geçtiğimiz Salı günü belediye ekipleri gelip, “Yarın evi yıkacağız” dedi. Hamparsum Solarbaş, Çarşamba sabahı erkenden yürütmeyi durdurma kararı çıkarmak için adliyeye gitti. Bu sırada belediye ekipleri bahçe kapısını kırıp eve girdi. Ardından eşyaları kapının önüne boşaltan ekipler Solarbaş ailesinin evini yıktı. Aynı parseldeki diğer üç ev de yıkıldı. Sadece bir ev yürütmeyi durdurma kararı aldığı için şimdilik yıkılmaktan kurtuldu.
Evin arkası Musevi mezarlığı
ARAZİLERİNİN değerli olduğu için bunları yaşadıklarını söyleyen Hamparsum Solarbaş, “Burası kıymetli bir arazi. Evin arkası da Musevi Mezarlığı. Orayla ilgili de dedikodular var. Biz ‘İlla gecekondu şeklinde oturalım, kimse başka ev yapmasın’ demiyoruz. Buraya kim ev yapacaksa bize de bir daire versin, biz de burada yaşayalım diyoruz” dedi.

Yorumlar kapatıldı.