İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Gümrük Birliği üyeliğinde karar kıldı

Ermenistan’ın izlediği hareket hattının rotası 2013-te kökten değişti. Ermenistan’ın Avrupa Birliğiyle Ortaklık anlaşmasını parafe etmekten vazgeçip Gümrük Birliğine girmeyi kararlaştırması, politik ve ekonomik hayatında yaşanmış başlıca gelişme oldu . Ermenistan’ın Gümrük Birliği üyeliğine ilişkin yol haritası Aralık sonlarında Avrasya Entegrasyon Birliğinin Moskova’daki toplantısında imzalandı. Ermenistan’ın,2014 Şubatında Gümrük Birliği tam üyeliğine ilişkin anmlaşmayı ilzalamaya hazır olacağı sayılıyor.

Ermenistan’daki muhabirimiz Elina Kazaryan şunları bildiriyor:
Ermenistan Gümrük Birliği üyeliğinde karar kılmdı. Ermenistan cumhurbaşkanının Rusya devletbaşkanıyla Eylül ayındaki görüşmesinden sonra buna dair bilgi edinildi. Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sargısyan, Kremlin’de görüşmelerde bulunarak, Ermenistan’ın Gümrük Birliğine girerek Avrasya Ekonomi Birliğinin oluşturulması sürecine katılmak istediğini doğruladı. Vladimir Putin’in Aralık başlarındaki Erivan ziyareti sırasında bu konudaki i’lerin üzerine noktaları konuldu. Vladimir Putin Ermenistan’ın Gümrük Birliğine girmesi için gereken işlemlerin yapılmasına her çeşit yardım göstermeye hazır olduğunu belirtti. Rusya liderinin kanısına göre, bu sayede ikili ilişkilerin gelişmeler göstermesi için yeni imkanlar açılıyor. Ermenistan’da Gümrük Birliğine girmek kararı iyi düşünülmüş bir karar olarak değerlendiriliyor. Ermenistan hükümetbaşkanı Tigran Sarkisyan bu konuyu dile getirerek şunları söyledi:
Rekabet gücüne sahip Ermenistan ekonomisinin oluşturulup devamlı olarak büyümesi için en elverişli şartları sağlamak isteği, bizim için stratejik önemi olan Gümrük Birliğine girmek kararının gererkçesiydi. Bilindiği gibi,Rusya ile ekonomik işbirliğinin Ermenistan için son derecede büyük bir önemi var. Rusya ülkemizin başlıca dış ticaret ortağı ve ülkemizin ekonomisindeki başlıca yatırımcıdır. Ermenistan’ın altyapı sisteminin gelişmesinde kesin bir rolü var.
Ermenistan ekonomi sisteminin esaslarını oluşturan işletmelerin gelişme perspektifleri Rusya’ya bağlı.. Daha şimdiden Rusya’nın Ermenistan’daki yatırımlarının toplamı 3 milyar doları aşıyor. Ermenistan ekonomisinin önde gelen sektörlerinde 1500 kadar Rus şirketi çalışıyor. Analistlerin fikrine göre, Ermenistan Gümrük Birliği üyesi olunca Ermeni üreticilerinin de mallarını dış piyasaya sürmeleri için imkanlar açılacak. Ermenistan’ın Gümrük Birliği üyesi ülkelerle ortak sınırları olmadığından bu teşkilat üyeliğinden kazanımlarının büyük olmayacağı iddiaları, esassızdır. Bundan emin olan Avrasya Ekonomi Komisyonu entegrasoyon ve makroekonomiden sorumlu bakanı Tatyana Valovaya şöyle konuştu:
21. Yüzyıldayız. Halihazırda hizmetler, fikri mülkiyet ürünleriyle geliştirilmiş teknolojiler ürünlerinin ticareti başlıca ticaret dallarıdır. Tabii,bu ticarette ortak sınırların belli edici bir rolü yok.Ama sınırlardan geçen mallara gelince,yeni rejim gümrük formalitelerinin kolaylaşmasını sağlayacağı gibi dış piyasaya sürümü için elverişli şartları sağlayacak. Çünkü gümrük yoklaması,sağlık kontrolü ve diğer engeller olmayacak.,
Analistlerin kanısına göre, Ermenistan her zaman Güney Kafkasya’da Gümrük Birliği üyesi ülkeler için kilit önemdeki ekonomi ortağıydı. Bir sıra Rus şirketleri daha şimdiden Ermenistan’da aktif eylemlerde bulunan yatırımcılardır. Eksperler, Ermenistan Gümrük Birliği üyesi olunca ekonomisine Rusya’dan başka Belarus ve Kazakistan’dan yatırım akımının artacağından emindir. Ermenistan Ekonomi bakan yardımcısı Karine Minasyan Ermenistan’ın ne bakımdan Gümrük Bmirliği üyeleri için çekici olabileceğini dile getirerek şunları söyledi:
Ermenistan Ortadoğu’ya ve Baska Körfezine bir erişim yolu olabilir. Bu açıdan Gümrük Birliği üyesi ülkeler için de ilgi çekici olabilir. Diyaloglar kurmak, tüm ülkelere değişik hizmetler sağlamak imkanlarımız var.Bu arada finansal hizmetler göstermekle bir çeşit finans merkezi olabiliriz.
Ermenistan en geç bu yılın Mayısında resmen Gümrük Birliği üyesi olacak. Sonradan Avrasya Ekonomi Birliğinin oluşturulması sürecine aktif olarak katılacak. Yeni Ekonomi örgütü üyesi ülkelerin eksperlerinden hiç biri,bundan kazanacağından şüphelenmiyor.

Yorumlar kapatıldı.