İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Noel ve Teofania Kutlu Olsun

Ermeni Kilisesi takvimine göre Noel bu akşam başlıyor, 5 Ocak günü güneşin batışıyla başlayan kutlamanın ayini 6 Ocak sabahı yapılıyor. 6 Ocak aynı zamandan Ortodokslarda Hz. İsa’nın doğuş ve vaftiz edilişinin yıldönümü olarak kabul edilen Teofania bayramı. 6 Ocak Ermeniler ve Rumlar için önemli bir gün. Bugün Ermeni Kilisesi takvimine göre Noel. Aynı zamandan Ortodokslarda Hz. İsa’nın doğuş ve vaftiz edilişinin yıldönümü olarak kabul edilen Teofania bayramı.Շնորհաւոր Սուրբ Ծնունդ

Ermeni Kilisesi takvimine göre her yıl 6 Ocak’ta kutlanan Surp Dzınunt (Kutsal Doğuş ve Beliriş) Yortusu, İstanbul’daki Ermeni kiliselerinde düzenlenen ayinlerle karşılanacak. Noel kutlamaları bugün güneşin batmasından itibaren saat 17.00 sularından sonra başlayacak. Büyük tören ise 6 Ocak sabahı kiliselerde yapılacak.
İsa Mesih’in doğumunun anıldığı bayramda, Mesih’in Ürdün Nehri’nde vaftiz edilmesini temsilen, kiliselerdeki ayinde su kutsanıyor ve ‘Çırorhnek’ töreni yapılıyor.
Noel’i 24 Aralık’ta kutlayan Ortodoks Kilisesi ise, 6 Ocak’ta İsa Mesih’in vaftiz edilmesinin anıldığı ‘Fota’ Yortusu’nu İstanbul’un sahil semtlerindeki kiliselerde düzenlenen ayinlerle kutluyor.
*χρόνια πολλά
Rumlar 6 Ocakta İsa’nın vaftiz edilişini kutlar. Bir din adamı, tahta bir haçı suların kutsanmasının simgesi olarak suya atar. Gençler suya atlayarak bu haçı çıkarmak için birbirleriyle yarışırlar. Haçı suda bulup çıkaran genç, bir altın zincir ve bir haçla ödüllendirilir.
Yüzyıllardır Boğaziçi kıyılarında yapılagelen bu tören, son yıllarda Çengelköy’deki Aya Yorgi ve Yeşilköy’deki Aya Stefanos Kilisesi’nin önünde yapılıyor. (HK)

Yorumlar kapatıldı.