İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bugün ve yarın ‘özel günler…’

Güngör Uras / guras@milliyet.com.tr
Bu akşam üzeri saat 17.00’de gün batımı sonrası Ermeni vatandaşlarımız, “Kutsal Doğum Bayramı”nı kutlamaya başlayacaklar. Kiliselerdeki büyük tören ise yarın sabah yapılacak. Hıristiyanlar, her yıl 6 Ocak tarihinde “Epiphany” diye adlandırılan bir “yortu” gününde (1) İsa’nın beden alıp dünyaya gelişini, (2) 8 günlük iken sünnetini, (3) 40 günlük iken mabede sunuluşunu, (4) 12 yaşında din adamlarıyla konuşmasını, (5) 30 yaşında vaftizci Yahya tarafından vaftizini bir arada ve tek bir günde kutlardı. (Değerli hocaya çok teşekkür ediyor, saygılar sunuyoruz. HYETERT)

Roma’da ise değişik putlara tapanlar 24 Aralık gecesi ve 25 Aralık günü güneşin yükselişine dayalı olarak, güneş sembolü ışığa taparak değişik eğlenceler düzenlerlerdi.
Hıristiyan dinini Roma’da yaymaya çalışan din adamları, 6 Ocak’ta Epiphany yortusundaki kutlamalar arasında yer alan 5 farklı kutlamadan biri olan “İsa’nın beden alıp dünyaya gelişinin kutlamasını 25 Aralık gününe çektiler. Vaftizci Yahya tarafından vaftizini 6 Ocak’ta kutlamayı sürdürdüler.
Ermeni vatandaşlarımız…
Ermeni kilisesi değişimi kabul etmedi. İsa’nın beden alışını ve 6 Ocak’ta Vaftizci Yahya tarafından vaftiz edilmesini 6 Ocak’ta kutlamaya devam ettiler.
Özetle 6 Ocak’ta Ermeniler, İsa’nın hem beden alışını hem vaftizini kutlayacaklar. Batı kiliseleri diye adlandırılan Roma, Bizans ve Slav kiliselerine bağlı Hıristiyanlar ise (25 Aralık’ta İsa’nın beden alışını kutladıkları için) 6 Ocak’ta sadece İsa’nın vaftizi için kutlama yapacaklar. Ortadoks kiliselerinin en büyük din adamı olan Patrik Hazretleri, 6 Ocak’ta denize haç atarak vaftiz kutlamalarına katılacak.
Kiliselerdeki kutlamadan sonra haçın suya atılması, çıkarılması, Mesih İsa’nın suda vaftiz edilmesini temsil ediyor. Böylece su da kutsanıyor.
Biz Yeniköy’de oturuyoruz. Yeniköy eskiden Rum vatandaşların çoğunlukta olduğu, (Rumca “Nihori /Yeni” adında) bir balıkçı köyüydü. Rum, Ermeni ve Türkler bir arada yaşardı. Şimdilerde Rum ve Ermeni vatandaşlarımızın sayıları azaldı. Köyümüzde 4 cami, 3 Ortadoks, 1 Ermeni kilisesi var. Gayrimüslim komşularımızın özel günlerinde onları yalnız bırakmayız. Törenlerine katılır, iyi duygularını paylaşırız.
Samatya’daki Surp Kevokyan Ermeni Kilisesi Başrahibi Zakeos Ohanyan ile konuştum. İstanbul’da halen 35 Ermeni kilisesi var. Anadolu’da ise 5 şehirde 5 Ermeni kilisesi faaliyetini sürdürüyor. Ne var ki İstanbul’da kala kala sadece 50 bin dolayında Ermeni vatandaşımız kaldı. Anadolu’da yaşamını sürdüren Ermeni vatandaşlarımızın sayılarının ise binin çok altında olduğu belirtiliyor.
Ermeni vatandaşlarımızın “Teofania”, tüm Hıristiyan vatandaşlarımızın “Epiphany” günlerini kutlarım.
Bünyamin 40 gündür tutsak
Gazeteci arkadaşımız Bünyamin Aygün, Suriye’de 40 gündür tutsak. Devletimizin ilgisini, daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz. Bugün saat 14’te Galatasaray’dan Tünel’e yürüyerek, devlet adamlarımıza, yetkili ve etkililere mesaj vermeye çalışacağız. Bünyamin’in can güvenliğinden devletimiz sorumlu.

http://ekonomi.milliyet.com.tr/bugun-ve-yarin-ozel-gunler-/ekonomi/ydetay/1817429/default.htm

Yorumlar kapatıldı.