İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu’nun sözlerine tarihçilerden sert tepki

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ziyareti öncesinde “Tehciri benimsemiyoruz, gayriinsani bir uygulama” sözleriyle bütün eleştirileri topladı. Davutoğlu, Ermenistan’da yaptığı açıklamada da 2005’teki Ermenilere “soykırım yapıldığı” tezlerinin savunulduğu konferansın Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül’ün desteğiyle gerçekleştiğini söyledi. Tarihçiler, Davutoğlu’nun bu açıklamalarıyla Türkiye’nin uluslararası alanda çok zor durumda kalacağını vurguladı. MHP  Grup Başkanvekili ve eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, AKP’nin kamuoyundan çekinmese Ermeni soykırımını kabul edeceğini kaydetti. Ermeni soykırım iddiaları üzerine araştırmalarıyla bilinen Mehmet Perinçek ise “Türkiye’yi Ermenistan’ın karşısında geri adım attıracak söylemlerde bulunmaya başladılar. Davutoğlu’nun söylediklerinin gerçekle de bir ilgisi yok” dedi. (Halaçoğlu ile Perincek yanyana pek yakışmış. HYETERT)

***
Ahmet Davutoğlu’nun Erivan ziyareti öncesi sarf ettiği sözleri Aydınlık’a değerlendiren Yusuf Halaçoğlu, hükümetin sözde Ermeni soykırımını kabul edecek bir anlayışa sahip olduğunu söyledi
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan ziyareti öncesinde “Tehciri benimsemiyoruz, gayriinsani bir uygulama” sözleriyle bütün eleştirileri topladı. Davutoğlu, Ermenistan’da yaptığı açıklamada da 2005’teki Ermenilere “soykırım yapıldığı” tezlerinin savunulduğu konferansın Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül’ün desteğiyle gerçekleştiğini söyledi. Tarihçiler, Davutoğlu’nun bu açıklamalarıyla Türkiye’nin uluslararası alanda çok zor durumda kalacağını vurguladı. MHP  Grup Başkanvekili ve eski Türk Tarih Kurumu Başkanı Yusuf Halaçoğlu, AKP’nin kamuoyundan çekinmese Ermeni soykırımını kabul edeceğini kaydetti. Ermeni soykırım iddiaları üzerine araştırmalarıyla bilinen Mehmet Perinçek ise “Türkiye’yi Ermenistan’ın karşısında geri adım attıracak söylemlerde bulunmaya başladılar. Davutoğlu’nun söylediklerinin gerçekle de bir ilgisi yok” dedi.
‘AKP’yi bıraksanız sözde soykırımı tanır’
Davutoğlu’nun sözlerini Aydınlık’a değerlendiren Halaçoğlu, “Hükümetin Ermeni açılımını,  kapıların açılması gibi konuları gözönüne alacak olursanız  Ahmet Davutoğlu’nun veya hükümetin bıraksanız sözde soykırımı kabul edecek bir anlayışa sahip olduklarını görürsünüz. Ermenilere karşı tavizler vermeye hazır olduklarının göstergesi. Ben Türk Tarih Kurumu’ndayken bu konuda çok ciddi çalışmalara imza atmıştık. Benim görevden alınmamın temelinde de Ermeni açılımı var. Hükümetin bu konuda ciddi bir şekilde gerçeklerle bağdaşır bir politika izlediğini zannetmiyorum. Tamamen Amerika’nın isteği üzerine Ermenilerle yakınlaşmayı ve Ermenilerin Amerika tarafından çekme politikası izlediklerini düşünüyorum. Onun için de Ermenilere her türlü tavizi vermeye hazır olduklarını düşünüyorum. Kamuyoundan çekinmeseler bugün çok hızlı bir şekilde Ermeni soykırımını da kabul ederler. Dikkat ederseniz Kıbrıs’ta yaptıkları da aynısıydı. Referanduma götürdüler. Türklerin ‘Evet’ demesine karşın Rumlar ‘Hayır’ demeseydi bugün Kıbrıs sorunumuz yoktu. Kıbrıs zaten elimizde değil artık. Hükümetin 2015’e (Ermeni soykırımı iddialarının 100. yılı) hazırlık yapıp yapmadıklarını göreceğiz. Nasıl bir karşı politika izleyip izlemediklerini göreceğiz. Söylediklerimin doğru olduğu zaten ortaya çıkacak” dedi.
‘Ermenistan’ı ABD’ye bağlama planı’
 Mehmet Perinçek ise Davutoğlu’nun tutumunu ve Türk dış politikasını şu sözlerle değerlendirdi:  “Türkiye’nin şimdiye kadar kritik konularda kırmızı çizgileri vardı. Ermeni meselesi, Kıbrıs meselesi gibi konularda hangi hükümet gelirse gelsin bu konularda çok farklı politikalar uygulanmazdı. Fakat AKP hükümeti bu Türkiye’nin temel kırmızı çizgileri konusunda tamamen farklı bir çizgi izliyor. Kıbrıs meselesinde, Türkiye’nin toprak bütünlüğü konusunda da, Ermeni meselesinde de bir çok ciddi farklı politikalar izlemeye başladı. Türkiye’de bu milli menfaatlere aykırı oluyor. Bunun temelinde yatan Amerika Birleşik Devletleri’nin Ermenistan’ı Türkiye üzerinden Rusya’dan koparıp Amerika’ya bağlama planıdır. Bunu da Ermeni açılımıyla ortaya koydular. Ermeni açılımı çok büyük bir fiyaskoyla sonuçlandı. Fiyaskoyla sonuçlanmasında Türkiye’deki tepkiler çok ciddi rol oynamıştı. Şimdi onu tekrar diriltmeye çalışıyorlar. Türkiye’yi Ermenistan’ın karşısında iyice zor durumda bırakacak, geri adım attıracak söylemlerde bulunmaya başladılar. Davutoğlu’nun söylediklerinin gerçekle de bir ilgisi yok.”

Yorumlar kapatıldı.