İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Süryani soykırımı belgesel oldu

Aynkehf’ten Aynvert’e adlı belgesel vizyona girdi…Süryani soykırımı belgesel oldu. Batman Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Sedat Cereci’nin, Süryani Soykırımı ve akabinde Süryanilerin kurtarılmasını anlatan filmi vizyona girdi. Süryaniler yaşadıkları soykırımı ‘Seyfo’ olarak adlandırıyor. Süryanice dilinde Seyfo “kılıç” anlamına geliyor ve 1915 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nda Hristiyan halklara karşı gerçekleşen Asuri (Süryani), Ermeni ve Pontus Rum halklarının soylarının büyük oranda yok edildiği soykırımı adlandırmak için kullanılıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yaşayan Süryanilerle Müslümanlar arasında 1915 yılında cereyan eden olayları anlatan “Aynkehf’ten Aynvert’e” adlı belgesel vizyona girdi.
O dönemde din alimlerinin binlerce Süryani’yi koruması altına alarak ölümden kurtarmasını ve barışı sağlamasını konu edinen film bu akşam saat 19.00 da Batman  Yılmaz Güney Sineması’nda gösterime girdi.
Prof. Dr. Sedat Cereci tarafından yönetilen film Batman ve Mardin yörelerinde geçmişte Süryanilerin yoğun olarak yaşadığı Aynvert, Hapsinas, Killıt, Hah, Zaz gibi köylerde ve Şeyh Fethullah Efendi’nin yaşadığı Aynkehf köyünde çekildi.
Yapılan çekimlerde, Güneydoğu Anadolu tarihinin gizli kalmış bir bölümünün aydınlatıldığı ve filmle belgelendiği dile getirildi.
Yörede kalan Süryanilerle yaptıkları görüşmelerde Anadolu tarihi adına utandıklarını belirten yönetmen Prof. Dr. Sedat Cereci, bundan yaklaşık 90 yıl önce yörede barışa darbe vuran unsurların bugün de yöredeki huzursuzluğun temel nedeni olduğunu bildirdi.
Çekimler sırasında şaşırtıcı verilere ulaştıklarını söyleyen Prof. Dr. Sedat Cereci, yöredeki kilise ve diğer Süryani yapılarıyla, Süryanilerin Anadolu’daki tarihlerinin en az 2000 yıl öncesine kadar uzandığını açıkladı.

Yorumlar kapatıldı.