İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patriklerden uluslararası topluma çağrı

Pavlus Yazıcı ve Yuhanna İbrahim için çaba gösterilmesi istendi…Beyrut Maruni Patriği Beşara Botros er-Rai ile Antakya ve Tüm Doğu Rum Ortodoks Patriği X. Yuhanna Yazıcı, uluslararası topluma çağrıda bulunarak, Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ve Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim ile rahibelerin serbest bırakılması için çaba gösterilmesini istedi.

Noel Bayramı münasebetiyle Rai’nin ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Suriye’nin kuzeyindeki Halep kentinde kaçırılan Pavlus Yazıcı ve Yuhanna İbrahim ile Malula’da alıkonulan rahibelerin serbest bırakılması için uluslararası toplumdan çaba göstermesi talep edildi.
Doğu topraklarının, savaş ve şiddetin meydana geldiği topraklara dönüşmesine izin verilmeyeceği belirtilen açıklamada, “Biz barış ve sevginin elçileriyiz, bu, zayıf halka olduğumuz anlamına gelmez” denildi.
Açıklamada, “Metropolitleri ve rahibelerimizi kaçıranlar karşısında sessiz kalmayacağız” ifadeleri kullanıldı.
Halep ve İskenderun Ortodoks Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim, geçen nisan ayında Suriye’nin Halep kentinde kaçırılmıştı.
ERGİN’DEN KAÇIRILAN DİN ADAMLARIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
Eski Adalet Bakanı ve Hatay Büyükşehir Belediye başkan adayı Sadullah Ergin, Antakya’daki Ortodoks Kilisesini ziyaret ederek Hristiyan vatandaşların Noel Bayramını kutladı.
Hristiyan aleminin Noel Bayramını kutlayan Ergin, Suriye’de kaçırılan din adamlarının kıllarına zarar gelmeden kurtarılması için yakın temaslarını sürdürdüklerini söyledi.
Bakan Ergin 8 ay önce Suriye’de kaçırılan Antakya Ortodoks Patrikhanesi Halep Metropoliti Pavlus Yazıcı ile Halep Süryani Ortodoks Metropoliti Yuhanna İbrahim’in bir an önce kıllarına zarar gelmeksizin kurtarılması için yakından temas içerisinde olduklarını da vurguladı.
Antakya Rum Ortodoks Kilisesi Vakıf Başkanı Fadi Hurigil de Noel Bayramı’nın ruhunu yansıtan dayanışmanın, iyi niyetin, sevginin ve merhamet gibi değerlerin gelecek nesillere aktarılacak müşterek mirasın en kıymetli boyutu olduğunu söyledi.
Komşu ülke Suriye’de yaşanan insanlık dramının herkesi derinden üzdüğünü belirten Hurigil, “Bizler evlerimizde sıcak yemek yerken, oradaki insanlar buruk bir bayram geçiriyorlar. Tabi bunun adına bayram denilirse. Suriye’de 8 ay önce kaçırılan Halep ve İskenderun Metropolitimiz Pavlus Yazıcı’dan bugüne kadar bir haber alınamadığı gibi 20 gün önce de Suriye’de bulunan Azize Mar Takla Manastırı’ndan kaçırılan 13 rahibe ve üç öğrenciden de haber alınamamıştır” dedi.
Tek amaçlarının Allah’a ibaret etmek olan din adamlarının kaçırılma olaylarının hiçbir din ve inanç kültüründe yerinin olmadığına inandıklarını belirten Hurigil şunları söyledi: “Buradan devletimize seslenmek istiyorum. Bölgemizdeki dinler arasındaki diyaloga, barış ve kardeşlik iklimine büyük bir darbe mahiyeti taşıyan bu menfur olayların aydınlanması ve çözümü için tek güvencemiz Türkiye Cumhuriyeti’dir. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Devletimizden bu konuda yardım ve anlayış bekliyoruz.”
DÜNYA’DA SADECE ERMENİLER BU BAYRAMI 6 OCAKTA KUTLUYOR
Vakıflı Ermeni Kilisesi Başkanı Cem Çapar ise Suriye’de rehin tutulan din adamlarının biran önce serbest bırakılmasını isteyerek Türkiye’nin Suriye’de gerçeği gördüğünü kaydetti.
Çapar şöyle konuştu “Gayrimüslim ve azınlık olarak tabir edilen insanların Ülkemizde yıllarca kendimizi üvey evlat gibi hissettik ama bu dönemde bunları aştık. Çok şükür ki bunları aştık. Artık devlet erkanını bayramlarımızda yanımızda görebiliyoruz. Dünyada sanırım bir tek Ermeni Ortodokslar kaldı bu bayramı 6 Ocak’ta kutlayan. Biz bu bayramı 6 Ocak’ta kutluyoruz. Bu da bizim aramızdaki küçük bir nüans farkı. Suriye’de olan olaylar gerçekten belki diğer ülkeler kendi çıkarları adına Suriye’deki olaylarla ilgileniyor olabilirler ama insani duygularla gerçeği en fazla bizim ülkemiz biliyor ve hissediyor, bu yönde davranıyor. Orada rehin alınan din adamlarının da biran önce sağlıklarına ve huzurlarına kavuşmasını diliyorum.”

Yorumlar kapatıldı.