İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ATAA: AİHM, Ermeni Soykırımı İddiaları Hakkında Fikir Birliği Olmadığına Hükmetti

TurkishNY.com – Sözde Ermeni soykırımının reddedilmesini suç sayan İsviçre’ye ait bir yasayı geçersiz kılan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu kararı, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) tarafından memnuniyetle karşılandı… AİHM, soykırımın hukuki bir terim olduğunu ve kanıtlanması zor bir suç olduğunu belirtti. AİHM, Ermeni meselesine dair genel bir fikir birliği olduğuna katılmayarak, konuya ilişkin tarihi araştırmaların tartışmaya açık olduğu göz önüne alındığı vakit soykırım iddialarının doğruluğu hakkında sonuca varılamayacağını ya da objektif ve kesin gerçekler sunulamayacağını belirtti.

***
TurkishNY.com – Sözde Ermeni soykırımının reddedilmesini suç sayan İsviçre’ye ait bir yasayı geçersiz kılan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu kararı, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) tarafından memnuniyetle karşılandı.
ATAA’nın karardan duyduğu memnuniyetini de dile getirdiği konuya ilişkin yayınladığı yazısı şu şekilde:
AİHM, soykırımın hukuki bir terim olduğunu ve kanıtlanması zor bir suç olduğunu belirtti. AİHM, Ermeni meselesine dair genel bir fikir birliği olduğuna katılmayarak, konuya ilişkin tarihi araştırmaların tartışmaya açık olduğu göz önüne alındığı vakit soykırım iddialarının doğruluğu hakkında sonuca varılamayacağını ya da objektif ve kesin gerçekler sunulamayacağını belirtti. AİHM’nin konuya ilişkin basın açıklamasını okumak için buraya tıklayınız!
udgment Perincek v. Switzerland  unjustified criminal conviction for challenging the legal character (1)
2007 Mart ayında Lozan’daki bir İsviçre Mahkemesi, 1915 olaylarının uluslararası hukuk kapsamında bir soykırım durumu teşkil ettiğine katılmadığını açıkça söyleyen Türkiye İşçi Partisi Başkanı Doğu Perinçek’i bu sebeple suçlu bulmuştu. İsviçre Mahkemesi, bu türde bir aykırılığın nefret söylemi teşkil ettiğini savunuyordu. Fakat AİHM, İsviçre Mahkemesi’nin Perinçek hakkındaki kararını bozdu. AİHM’in yedi hakimden oluşan heyetindeki yargıçlardan beşi İsviçre aleyhinde karar verirken, ikisi ise ülkenin lehine oy kullandı. AİHM, Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi’nin yargı organı olarak işlev görüyor.
ATAA, soykırımın Birleşmiş Milletler Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi tarafından tanımlanan bir suç olduğuna dikkat çekiyor. Birleşmiş Milletler, Ermeni meselesini soykırım olarak tanımlamıyor. BM’nin konuya ilişkin pozisyonunu görmek için buraya tıklayınız!
Dahası ABD de 1915 olaylarını soykırım olarak nitelendirmiyor. Hatta 2013 Haziran ayında Movsesian ve diğerleri / Victoria Verischerung ve diğerleri davasına ilişkin  olarak ABD Yüksek Mahkemesi, 1915 olaylarının soykırım olarak nitelendirilmemesi yönündeki ABD dış politikasına karşı çıkan bir California yasasını geçersiz kılan bir ABD Temyiz Mahkemesi’nin kararını desteklemişti. ATAA’nın konuya ilişkin basın açıklaması için tıklayınız!
1979 yılında kurulan ATAA, 60’tan fazla alt kuruluşu ile ABD’nin en büyük Türk Amerikan üyelik organizasyonudur. ATAA, açık ve özgür tartışma ve diyaloga dayanan uzlaşmayı ve Türkiye ve Ermenistan arasında imzalanan protokoller çerçevesinde kurulması öngörülen Ortak Tarih Komisyonu projesini desteklemektedir. ATAA, Türk Amerikan Yasal Savunma Fonu’nun (TALDF) çok hassas ve tartışmalı bir konu olan Ermeni trajedisine ilişkin ifade özgürlüğü başta olmak üzere Amerikan insan haklarının desteklenmesi yönündeki çalışmalarını takdir etmektedir

http://www.turkishny.com/special-news/56-special-news/140806-ataa-aihm-ermeni-soykirimi-iddialari-hakkinda-fikir-birligi-olmadigina-hukmetti#.UrWVavRdWWY

Yorumlar kapatıldı.