İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu’nun Ermenistan Ziyareti

Ghazarian: Diyalog İçin Akıllı Bir Ermenistan’a İhtiyacımız Var. Civilitas direktörü Ghazarian civilnet’teki Bakan Davutoğlu’nun “Tehciri benimsemiyoruz, gayri insani uygulama sözlerine” atıfla “30 yıl önce böyle cümleler kurulamazdı, artık devletler arası diyalog başlamalı” dedi.Ghazarian, 1982 yılında Türkiye Büyükelçisi Şükrü Elekdağ’ın Dünya İlişkileri Konseyi’ndeki konuşmasında Ermeni Soykırımı ile ilgili bilinen inkarcı söylemi ürettiğini hatırlatarak, “30 yıl önce Davutoğlu’nun cümleleri kurulamazdı” dedi.

İstanbul – BİA Haber Merkezi 17 Aralık 2013, Salı 13:01
Civilitas direktörü Salpi Ghazarian civilnet’teki yazısında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ermenistan ziyaretine değinerek Bakan’ın “Tehciri benimsemiyoruz, gayri insani uygulama sözlerine” atıfla “30 yıl önce böyle cümleler kurulamazdı, artık devletler arası diyalog başlamalı” mesajı verdi.
Ghazarian, 1982 yılında Türkiye Büyükelçisi Şükrü Elekdağ’ın Dünya İlişkileri Konseyi’ndeki konuşmasında Ermeni Soykırımı ile ilgili bilinen inkarcı söylemi ürettiğini hatırlatarak, “30 yıl önce Davutoğlu’nun cümleleri kurulamazdı” dedi.
Ermenistan ve Türkiye’nin diyalog kurmak zorunda olan iki taraf ülke olduğunu vurgulayan Ghazarian şunları ifade etti:
“Ermenistan da bir taraf. Bir pozisyonu olan, onu savunma, yayma hakkı olan bir ülke. Sadece soykırım değil aynı zamanda kapalı sınır kapıları sebebiyle mağdur edilmiş bir ülke.”
Ermenistan’ın uluslararası alanda “müzakere tarafı” olarak kabul edilen ve saygı duyulan bir ülke olduğunu ifade edem Ghazarian, başka hiç kimse ya da kurumun onun yerine geçemeyeceğini belirterek şunları ekledi:
“Dünyanın işleyişi budur. Ülkeler ülkelerle diyalog kurar, tabii akıllılarsa. Bizim Ermenistan Cumhuriyeti’ne ihtiyacımız var, ve Ermenistan Cumhuriyeti’nin akıllı davranmasına ihtiyacımız var.”
Ne olmuştu?
Bakan Davutoğlu, geçtiğimiz hafta Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı için Ermenistan’ın başkenti Erivan’a gitmişti. Davutoğlu Ermenistan-Türkiye sınırını açmayı planladıklarını belirterek üç aşama ön görmüş, bunun için Türkiye-Ermenistan, Ermenistan-Azerbaycan ve Türk-Ermeni ilişkilerinin düzelmesi gerektiğini ifade etmişti.
Yurtdışı seyahatlerinde diasporayla da görüştükleri söyleyen Davutoğlu “adil hafıza” yaratmak istediklerini, tehciri hiçbir zaman benimsemediklerini ve bunun insanlık dışı bir uygulama olduğunu söylemişti.
Erivan ziyaretinde Davutoğlu’na uçakta Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, Yeni Şafak yazarı Markar Esayan ile Samson Özerarat eşlik etti. Davutoğlu yaklaşık bir saat Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ile görüştü. (EA)

Yorumlar kapatıldı.