İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Soykırımı Hakkında Ortaya Karışık

Ömer Çiçekoğlu

Bence en doğrusu hükümetin finanse edeceği uluslar arası tarihçilerden oluşan bir karma komisyon kurulması ve konunun araştırılıp neyin olduğunun ortaya çıkarılması lazım. Aksi takdirde dış politikada ki bu Ermeni duvarı devam edecek, bir de har sene Amerikan Başkanı soykırım dedi mi demedi mi diye endişelenmeye devam edeceğiz. Son bir nokta. Gerçekten bir Ermeni soykırımı olmuşsa ne olacak? Tabi ki özür dilenmesi ve zararların ödenmesi gerekir. Ama Ermenistan’ın istediği gibi toprak, Ağrı Dağı vs değil. Bu istekler zaten rasyonel değil. Ermenistan’ın da bunu görmesi ve konuya daha yapıcı yaklaşması gerekir. (Sayın Çiçekoğlu da soykırımın hukuki objektif bir suç olduğunu unutanlardan. Soykırım kararını tarihçiler veremez. Ermenistan başkanı toprak talebi olmadığını defalarca söyledi. HYETERT)

***
AKP’nın hoşuma giden tek dış politikası Ermeni ve Kıbrıs sorunları ile ilgili olarak yapıcı bir politika izlemeye çalışmaları. Çünkü bu iki sorun Türkiye dış politikasının önünde dev bir engel olarak duruyor ve ne yaparsanız yapın yıkılmıyor. Bundan önceki hükümetlerin 3 maymunu oynadığı bu konularda değişik bir politika izlenmesi olumlu. En azından çözüm oluşabilmesi için bir ümit vadediyor.
1915’de olanlar soykırım mıdır? Bilmiyoruz. Ermeniler evet diyor, Türklerse hayır. Peki doğrusu ne? Yanıt Osmanlı arşivlerinde gizli ve hala açığa çıkmadı / çıkarılmadı. Ne Ermenilerden böyle bir istek geldi nede Türklerden. Gazetelerde yazan solcularda şu aralar bir Ermeni soykırımı tanınsın havası esiyor. Ama doğru mu.
Benim anlayamadığım şey neden 90 küsür yılda kimse gidip şu arşivleri araştırıp da kamuoyunu aydınlatmadı. Sebebi muhtemelen korku olmalı. Çünkü Ermeniler için soykıyım bir yaşam / ideoloji haline gelmiş durumda. Hayatlarının anlamı olmuş. Bu sadece Ermenistan’la sınırlıda değil, tüm ülkelerdeki (Türkiye hariç) Ermeniler için soykırım bir tutkal, ortak kültür, vazgeçemeyecekleri bir birleştirici olmuş durumda. Eğer soykırım yoksa bu en büyük tutkala ne olacak? Dolayısıyla hangi Ermeni tarihçi çıkıp da soykırım yoktur demeyi göze alacak… İşin sonunda tüm kariyeri ve belki de hayatı var.
Türk tarafı bu konuda biraz daha rahat. Bir Türk tarihçi çıkıp soykırım vardır dese, ölüm korkusu olmaz ama en azından medyada bir itibarsızlaştırma, bir kariyer sorunu yaşar. Üstelik ne Türkleri ikna edebilir nede kısmen Ermenileri. Zaten soykırım yoktur derse, kimseyi inandıramaz.
Bence en doğrusu hükümetin finanse edeceği uluslar arası tarihçilerden oluşan bir karma komisyon kurulması ve konunun araştırılıp neyin olduğunun ortaya çıkarılması lazım. Aksi takdirde dış politikada ki bu Ermeni duvarı devam edecek, bir de har sene Amerikan Başkanı soykırım dedi mi demedi mi diye endişelenmeye devam edeceğiz.
Son bir nokta. Gerçekten bir Ermeni soykırımı olmuşsa ne olacak? Tabiki özür dilenmesi ve zararların ödenmesi gerekir. Ama Ermenistan’ın istdiği gibi toprak, Ağrı Dağı vs değil. Bu istekler zaten rasyonel değil. Ermenistan’ın da bunu görmesi ve konuya daha yapıcı yaklaşması gerekir.

Yorumlar kapatıldı.