İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Müflis AKP’den Ermeni açılımı

Bayram Coşkun
Müflis AKP’den Ermeni açılımı Ortadoğu’da ABD patentli Arap Baharı isyanlarına tam destek veren politikası iflas eden AKP hükümeti, eski defterleri karıştırmaya başladı. Hükümet bu kapsamda yeni bir Ermeni açılımı için kolları sıvadı. ( Bu da Yeni Mesaj’ın hezeyanları. Müflis dedikleri AKP’nin son anketlerde oy oranı yüzde ellinin üzerinde. HYETERT)

BAYRAM COŞKUN  / İSTANBUL
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) örgütü toplantısı için gittiği Ermenistan’ın başkenti Erivan’da dikkat çekici görüşmeler yaptı. Davutoğlu Erivan’da protesto ile karşılandı. Toplantının yapıldığı otelin önünde toplanan bir grup Ermeni sözde soykırımın Türkiye tarafından kabul edilmesini istedi.
Türk bayrağı şeklinde hazırladıkları yüzlerce kartonu yere atan protestocular, daha sonra sloganlar atarak kartonların üzerine bastı. Davutoğlu ise protestolar nedeniyle otele arka kapıdan girmek zorunda kaldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbandyan da Türkiye için ağır ifadeler kullandı. Nalbantyan “Ermenistan’ın ve uluslararası toplumun, Ermeni-Türk münasebetlerinin normalleşmesine yönelik tavrı açıktır: İlişkiler hiçbir ön koşul ileri sürülmeksizin normalleştirilmelidir. Türk tarafının bu meseleyi, diğer meselelerle bağlantılandırma girişimleri anlamsızdır ve hiçbir sonuç vermeyecektir” dedi. Toplantının ardından Davutoğlu- Nalbantyan ile biraraya geldi. Görüşme Ağrı Dağı resminin önünde gerçekleşti. Ermenistan Ağrı’nın da içinde yer aldığı Doğu Anadolu bölgemizinin kendi toprakları olduğunu iddia ediyor. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede ana gündem 2009 yılında İsviçre’de imzalanan protokollerdi.
Görüşmede protokollerin yeniden canlandırılması konuşuldu.
Ermenilerden hakaret Davutoğlu’ndan teşekkür!
Davutoğlu, Nalbantyan ile yaptığı görüşmenin ardından Türk basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Erivan ziyaretini psikolojik eşiğin aşılması olarak nitelendirerek “Bu eşiğin aşılması önemliydi. Bu açıdan faydalı bir ziyaret ve faydalı görüşme oldu” dedi. Uzun bir süreden sonra ilk defa Nalbandyan’la uzun bir istişare imkanı bulduğunu belirten Davutoğlu, “Misafirperverliğine teşekkür ediyorum. Son derece sıcak ve samimi bir ortamda görüşme gerçekleştirdik. Görüş ayrılıklarımız zaten birçok konularda malum, biliniyor, ama önemli olan bu görüş ayrılıklarının ötesinde, karşılıklı pozisyonlarımızın bilinmesine rağmen daha sık vesilelerle bir araya gelmek ve gelişmeleri takip etmek” dedi.
“Ermenistanla ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz”
Ahmet Davutoğlu Türkiye – Ermenistan ilişkileri üzerine yaptığı açıklamalarına şöyle devam etti: “Türk ve Ermeni halkları bu topraklarda bir arada yaşamışlardı. Türkiye ve Ermenistan da, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra hemen diplomatik temas kuran ve karşılıklı tanıma gerçekleşmiş olan ve bu anlamda da diplomatik ilişkilerin sürdüğü iki komşu ülkedir. Biz isteriz ki, Ermenistan ile ilişkilerimiz, bütün komşularımızla olduğu gibi, en üst düzeye, en iyi düzeye çıksın. Yine Türk ve Ermeni halkları nerelerde olursa olsun, karşılıklı anlayış içinde, ortak tarihimizin olumlu ve olumsuz intibalarını da açıkça, açık yüreklilikle paylaşarak bir şekilde yeni bir dostluk ilişkisi içine girsinler.”
Koçaryan: Soykırımı tanıyın!
Öte yandan Davutoğlu’nun ziyareti öncesi açıklama yapan Ermenistan Dışişleri Bakan yardımcısı Savars Koçaryan, “Türkiye’nin, Ermenistan ile ilişkilerini düzeltmesi için “hiçbir ön şart öne sürmeden” 2009’da imzalanan Zürih protokollerini TBMM’den geçirip, uygulamaya koyması gerekir. Eğer Türkiye, bölgedeki ülkelerle medeni ilişkiler kurma sürecini hızlandırmak istiyorsa, Osmanlı İmparatorluğu tarafından gerçekleştirilen Ermeni soykırımını tanımalı ve kendi kapattığı Ermenistan-Türkiye sınırını açmalıdır” şeklinde bir açıklama yapmıştı.
ABD çok memnun!
Bu arada Davutoğlu’nun Erivan’a giderek yeni bir Ermeni açışımı başlatması ABD tarafından memnuniyetle karşılandı. “Davutoğlu’nun ziyaretinden memnuniyet duyuyoruz” diyen ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, “ABD olarak hem Türkiye hem de Ermenistan’a, normalizasyon protokollerini onaylamaları ve sınırın açılması gibi somut adımların takipçisi olmaları yönünde çağrıda bulunmaya devam edeceğiz”dedi.
İşte o protokolden başlıklar
Türkiye ve Ermenistan arasında 2009’da imzalanan ancak yürürlüğe giremeyen bu protokolde yer alan bazı başlıklar şu şekildeydi:
1- Türkiye Ermenistan sınır kapısını açacak.
2- Türkiye ile Ermenistan arasında diplomatik ilişki kurulacak.
3- Türkiye Ermenistan’a uluslararası kurululuşlarda uyguladığı tüm vetoları kaldıracak.
4- Ermenistan’ın enerji yolları üzerinde bulunmasına ilişkin Türk vetosu kalkacak.
5- Soykırım iddialarını araştırmak üzere bir alt komite kurulacak ve bu komitenin verdiği karar kabul edilecek.

Yorumlar kapatıldı.