İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu’nun ziyaretini Ermenistan nasıl yorumladı?

Erivan merkezli “civil.net” internet gazetesinin editörü Harut Ekmanyan, Davutoğlu’nun Ermenistan ziyaretinin ülkedeki yankılarını RS FM için değerlendirdi. “İlişkilerin normalleşmesi için, bence, ilk önce Türkiye sınırları kayıtsız ve şartsız açmalı. Çünkü sınırların kapalı olması bu çağda görülür bir şey değil. Türkiye’nin bütün sınırları açık olmalı, böyle bir adımla her şey başlayabilir. Ondan sonra iki devlet mensupları tarafından protokol anlaşması hakkındaki görüşmeler canlandırılabilir ve yeni anlaşmalar olabilir, diplomatik ilişkiler kurulabilir. Ama sınırların açılması bence ilk adım olmalı.”

***
Dışişleri Bakanı Ahmet Davuoğlu’nun Erivan ziyaretini RS FM mikrofonlarına değerlendiren Ermeni gazeteci Harut Ekmanyan, Ermeni basının ziyareti, ilişkilerde normalleştirme sürecini başlatmaya yönelik bir temas olarak değerlendirilmediğini belirtti.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 4 yıl aranın ardından Ermenistan’nın başkenti Erivan’a gitti. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılan Davutoğlu, toplantının ardından Ermeni mevkidaşı Edward Nalbandyan ile bir araya geldi. Davutoğlu, Nalbandyan’la görüşmesinin önemli olduğunu belirterek “Çok açık yürekli ve samimi bir görüşme oldu Psikolojik eşiğin aşılması ve görüşmelerimizin daha yakından senkronize edilmesi önem taşıyordu.” dedi.
Erivan merkezli “civil.net” internet gazetesinin editörü Harut Ekmanyan, Davutoğlu’nun Ermenistan ziyaretinin ülkedeki yankılarını RS FM için değerlendirdi.
ZİYARET, KEİ ÖRGÜTÜ KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLDİ
Ekmanyan’a göre; Ermeni basını ve hükümeti, Davutoğlu’nun ziyaretini Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik bir temas olarak görmedi. Ekmenyan “Türk basınında ‘Davutoğlu Ermenistan’a ikili ilişkileri normalleştirme süreci hakkında konuşmak için gitti’ gibi bir vurgulama vardı, Ermeni basınındaysa böyle bir şey yoktu. Basın ve Ermenistan devlet yetkilileri, Davutoğlu’nun ziyaretinin sadece Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü kapsamında olacağını dile getirdi.” dedi. Harut Ekmanyan, yine de, Türkiye ya da Ermenistan’dan herhangi bir devlet temsilcisinin birbirleriyle görüşmesinin bence pozitif bir adım olduğunu ve iyimser bir anlam taşıdığının altını çizdi.
Ermenistan Dışişleri Bakanı Edward Nalbadyan, Davuroğlu’yla görüşmesinin ardından Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin Dağlık Karabağ sorununa bağlanmaması gerektiği görüşünü yineledi. Nalbandyan, “İlişkiler, hiçbir önkoşul ileri sürmeden normalleştirilmelidir. Türk tarafının bu sorunu diğer sorunlarla ilişkilendirmesi anlamsızdır ve hiçbir sonuç vermeyecektir” dedi.
Ses dosyasını indirin
İLK ADIM OLARAK SINIRLAR AÇILMALI
 Ermeni gazeteci Harut Ekmanyan da Türkiye’nin sınırı önkoşulsuz açması halinde, ilişkilerde normalleşme sürecinin başlayabileceğini düşünüyor. Ekmanyan şöyle diyor:
“İlişkilerin normalleşmesi için, bence, ilk önce Türkiye sınırları kayıtsız ve şartsız açmalı. Çünkü sınırların kapalı olması bu çağda görülür bir şey değil. Türkiye’nin bütün sınırları açık olmalı, böyle bir adımla her şey başlayabilir. Ondan sonra iki devlet mensupları tarafından protokol anlaşması hakkındaki görüşmeler canlandırılabilir ve yeni anlaşmalar olabilir, diplomatik ilişkiler kurulabilir. Ama sınırların açılması bence ilk adım olmalı.”

Yorumlar kapatıldı.