İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan sınırındaki mağaralara umut ışığı

Türkiye-Ermenistan sınırında Iğdır’da 840 milyon ton tuz rezervi olan mağaraların bulunduğu alanın sağlık turizmine kazandırılması için çalışma başlatıldıIğdır merkeze 40 kilometre uzaklıkta bulunan tuz mağaralarının değerlendirilmesine yönelik Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Tuzluca Belediyesi ortak çalışma yapacak. Hazırlanacak projeyle, sağlık turizmine yönelik konaklama ve çevre düzenlemesi yapılarak bölgeye çok sayıda turistin gelmesi sağlanacak.

Kültür ve Turizm Müdürü Osman Engindeniz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin tuz ihtiyacını karşılayan tuz mağaralarının ülke ekonomisine önemli katkı sağladığını belirtti.

Bölgedeki mağaralarda 840 milyon ton tuzun rezerve edildiğini anlatan Engindeniz, “Bu mağaraların damarları Ermenistan’a kadar uzanıyor. Şu ana kadar kullanılan alan yaklaşık olarak 5 bin metre civarında. Ülkemizin 400 yıllık tuz ihtiyacını karşılayacak olan bir mağara. Bu öneme sahip olan tuz dağını turizme kazandırmak istiyoruz” dedi.
Ağrı Dağı’nın yanı sıra tuz mağaralarını da kentin tanıtımı için kullanacaklarını belirten Engindeniz, sağlık turizmini harekete geçirmek icin Tuzluca belediyesi ile proje hazırlayacaklarını söyledi.
Bölgede özellikle konaklama alanları yapılmasının önemli olduğunu anlatan Engindeniz, şöyle devam etti:
“Bu planımızı gerçekleştirdiğimiz de insanlar daha rahat bir şekilde buraya gelip, istedikleri süre kalabilir. Tuz mağaralarında solunan hava akciğer, astım başta olmak üzere birçok hastalığa devadır. Amacımız burayı güzel bir şekilde tanıtıp turist çekmektir. Bu mağaraların aynısı Azerbaycan ve Polonya’da var. Bu ülkeler bu mağaralardan yüksek miktarda gelir elde ediyorlar. Konaklama merkezleri yapılarak turistlerin kalmaları sağlanıyor. Bu ülkeleri her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist ziyaret ediyor.”
Tuz mağaraları gibi önemli bir yerin değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Engindeniz, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çünkü müthiş bir verime sahip olan bu mağara günlük 150 ton gibi yüksek rakamlı tuz veriyor. Burada sağlıklı sofra tuzunun yanı sıra kış aylarında bölgemizde bulunan yollarda kullanılmak üzere tuz çıkarılıyor. Birçok ülkeye ihracatı gerçekleşiyor. Bizim hedefimiz bu mağaraları turizme kazandırıp ülkemizin gelirine katkı sağlamak. Alacağımız desteklerle bu projemizi gerçekleştirip, amacımıza ulaşacağız.”

Yorumlar kapatıldı.