İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Karadeniz Zirvesi’nde Türk-Ermeni diyaloğu

KEİ Zirvesi’nde Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ermeni mevkidaşı Nalbandyan’la görüştü. 2009’dan beri ilk kez üst düzey bir Türk diplomatın gittiği Erivan’daki görüşme iki ülke için yeni bir başlangıç olarak değerlendirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) zirvesine katılmak için gittiği Ermenistan’ın başkenti Erivan’da Ermeni mevkidaşı Edvard Nalbandyan ile bir araya geldi. 

Davutoğlu, Twitter sayfasından yaptığı açıklamada “Erivan ziyaretimin KEİ bölgesinde ve özellikle kafkaslarda kapsamlı barış ve ekonomik istikrar çabalarına da katkı yapmasını umuyorum” ifadelerini kullandı. KEİ zirvesinde AKŞAM’ın ‘Davutoğlu’nun, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da işgal ettiği yedi bölgenin ikisinden çekilmesi karşılığında Türkiye’nin Ermenistan sınır kapısını açma önerisinde bulunacağı’ şeklindeki haberi de gündeme geldi. Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan buna “Ermenistan’ın ve uluslararası toplumun Ermeni-Türk münasebetlerinin normalleşmesine yönelik tavrı açıktır. İlişkiler hiçbir ön koşul ileri sürülmeksizin normalleştirilmelidir. Türk tarafının bu meseleyi, diğer meselelerle bağlantılandırma girişimleri anlamsızdır ve hiçbir sonuç vermeyecektir” diye cevap verdi.

ABD’DEN DESTEK GELDİ
Türkiye’den yüksek seviyeli bir diplomatın son Erivan ziyareti 2009 yılında yine bir KEİ zirvesinde olmuş, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Ankara’yı temsil etmişti. Görüşmeye ABD’den de destek açıklaması geldi. Dışişleri sözcüsü Jen Psaki, iki ülke arasındaki sınırın açılmasını umduklarını söyledi.
TÜRKİYE ERMENİLERİ EŞLİK ETTİ
Davutoğlu’nun Erivan ziyaretine Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş ve Yeni Şafak Gazetesi yazarı Markar Esayan da eşlik etti. Heyette yer alan bir diğer sürpriz isim ise Konya doğumlu Fransa vatandaşı Samson Özararat oldu. Özararat, 1993 yılında Alparslan Türkeş ve Ermenistan Devlet Başkanı Levon Der Bedrosyan’ı biraraya getiren isimdi.

Yorumlar kapatıldı.