İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu’ndan Ermenistan’a iki teklif

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 12 Aralık’ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği zirvesi kapsamında Erivan’a gerçekleşeceği ziyaret iki ülke ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi için büyük önem taşıyor… Buna göre Ankara, Ermenistan’dan 1993’te işgal ettiği “Ağdam, Kelbecer, Laçin, Cebrail, Fuzuli, Kubatlı ve Zengilan” olmak üzere 7 reyondan (bölge) en az 2’sinden çekilmesini isteyecek. Türkiye bunun karşılığında, Ermenistan ile karşılıklı olarak sınır kapısının açılması yönünde adım atmayı önerecek. Diploması çevreleri, Davutoğlu’nun Erivan’a götüreceği teklifin Ermenistan için önemli bir fırsat olacağı görüşündeler.

***
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun 12 Aralık’ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği zirvesi kapsamında Erivan’a gerçekleşeceği ziyaret iki ülke ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi için büyük önem taşıyor.
NALBANDYAN’LA GÖRÜŞECEK
Davutoğlu’nun Erivan ziyareti kapsamında, Ermeni mevkidaşı Nalbandyan ve Devlet Başkanı Serj Sarkisyan ile görüşmesi planlanıyor. Davutoğlu’nun Erivan’a bir teklifle gitme kararı, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Devlet Başkanı Sarkisyan arasında geçen ay Viyana’da yapılan zirvenin ardından olgunlaştı. Aliyev-Sarkisyan temasını, bir fırsat olarak değerlendiren Ankara, uzlaşı için devreye girme kararı verdi.
KAPILARA ‘KARABAĞ’ ŞARTI
Buna göre Ankara, Ermenistan’dan 1993’te işgal ettiği “Ağdam, Kelbecer, Laçin, Cebrail, Fuzuli, Kubatlı ve Zengilan” olmak üzere 7 reyondan (bölge) en az 2’sinden çekilmesini isteyecek. Türkiye bunun karşılığında, Ermenistan ile karşılıklı olarak sınır kapısının açılması yönünde adım atmayı önerecek. Diploması çevreleri, Davutoğlu’nun Erivan’a götüreceği teklifin Ermenistan için önemli bir fırsat olacağı görüşündeler.
İŞGAL EDİLEN YERLERDE ADIM BEKLENTİSİ
Türkiye ile Ermenistan arasında 10 Aralık 2009 tarihinde imzalanan protokollerin ardından, Ermenistan Anayasa Mahkemesi protokolü anayasaya aykırı bulmuş, bu nedenle Ankara-Erivan hattında diplomasi trafiği başlatılamamıştı. Aradan geçen 4 yıllık sürede de herhangi bir gelişme yaşanmamıştı.
ERMENİSTAN’IN SINIR TİCARETİ CANLANACAK
Kapının açılması, Ermenistan’ın ithalat ve ihracatında hissedilir canlanmayı da beraberinde getirecek. Ayrıca Avrupa’dan, Kafkasya ve bölgedeki ülkelere yönelik, kara taşımacılığının Ermenistan üzerinde yapılmasına da imkân tanıyacak. Erivan’ın Türkiye’nin teklifini kabul etmesi, sınır ticaretini de canlandıracak.
BABACAN PROTOKOLLE DÖNMÜŞTÜ
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı olduğu 2009’da Karadeniz Ekonomik İşbirliği kapsamında Erivan’a gitmiş ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan ile bir araya gelmişti. Burada başlayan temas, Türkiye ile Ermenistan’ın yaklaşık 6 ay sonra İsviçre’de protokollerin imzalanmasını sağlamıştı.

Yorumlar kapatıldı.