İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dostluğun önü açık

Mehmet  Nayır
Kiev’de Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile görüşen Davutoğlu, 12 Aralık’ta Erivan’a gidiyor. Davutoğlu, “Kafkaslar’da yeni barış ortamı var” dedi. Türkiye Kafkaslar’da Azerbaycan, Ermenistan barışı için ilk adımı atıyor.
Kiev’de Ermenistan ve Azerbaycan Dışişleri Bakanı ile görüşen Ahmet Davutoğlu, 12 Aralık’ta Erivan’a gidecek.

Kafkaslar’da barışın ilk adımını atacak. Ziyareti öncesi SABAH’a konuşan Davutoğlu, Ermenistan’a, “Ne zaman siz komşu ülkeniz topraklarında işgalden vazgeçerseniz dost olmamamızın önünde engel yok” mesajı verdi. Erivan’da Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı’na katılacak Davutoğlu şu mesajları verdi:
* KAFKASLAR’DA BARIŞ ORTAMI: Kafkaslar’da yeni bir barış ortamı için uygun şartlar var. TANAP gibi enerji projelerinde, Azerbaycan-Ermenistan diyaloğunda yeni ivme var. Sarkisyan, Aliyev görüştü. Bizim de temaslarımız oldu. Başbakanımızın Rusya ziyaretimizde Rusya Devlet Başkanı Putin’le kapsamlı şekilde Kafkaslar’ı ele aldık. Ermenistan ve Azebaycan’da seçimler oldu. Her iki tarafın inisiyatif almasında uygun şartlar var.
* EN BÜYÜK İNİSİYATİF TÜRKİYE’NİN: Aslında en büyük inisiyatif bizim. Yoğun diplomasi ile Kafkaslar’da yeni bir atmosfer oluşuyor. Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye arasında sorunların aşılması için ciddi çabamız var.
* DOST OLMAMIZA ENGEL YOK: Geçen sene Ermeni bir parlamentere ‘Bizim dış politikamızda iki kategori ülke var’ dedim. O ‘dost- düşman’ dememi bekliyordu ama ben ‘dost ülkeler ve ‘potansiyel dost ülkeler’ var dedim. Ermenistan ikinci kategoride. Bugün sıkıntıda olsak da yarın ilişkinin düzelebileceği ülkeler. Ne zaman siz komşu ülkeniz topraklarında işgalden vazgeçerseniz dost olmamamızın önünde engel yok.
* İLİŞKİLERİMİZ BARIŞA BAĞLI: Türkiye-Ermenistan ilişkilerinde birbirini destekleyecek veya engel olacak 3 ayak var; ‘İki komşu devlet olarak Türkiye Ermenistan ilişkisi’, ‘Kafkasya bağlamında Azerbaycan Ermenistan barışı’, ‘Türkler ve Ermeniler arası dünyada güven ortamı oluşması’. Bunlar birlikte yürürse kalıcı çözüm olabilir. Bir ayak üzerinde gidip diğer çözülmezse kırılgan ilişki olur. Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Ukrayna dönüşünde düzenlediği basın toplantısında da Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Bağdat ziyaretinde Tarık el-Haşimi’nin iadesinin şart koşulduğuna ilişkin iddilarla ilgili bir soruya “Ne benim ziyaretimde ne de Enerjie Bakanımızın ziyaretlerinde önşart ya da herhangi bir şekilde talep gündeme gelmiştir” yanıtını verdi. Davutoğlu, “Kimse kriz tellallığı yapmasın. Ankara ve Erbil’de her zaman aklıselim hakim olacaktır” diye konuştu.

Yorumlar kapatıldı.