İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Gazze’de Müslüman Hıristiyan dostluğu

Dış baskılar arasında sıkışan Gazze’de Müslüman ve HIristiyanlar kardeşçe yaşıyor. Tarihî Saint Porphyrius Kilisesinin Piskoposu Alexius, “İki din mensupları arasındaki ilişki bir harmoniyi yansıtıyor” dedi. Hamas liderlerinden Yahya Musa ise, “Bütün Gazzeliler eşittir. İnanç ve ibadet konusunun Hıristiyanlığın kendi konusu olduğunu düşünüyoruz. Bu konulara karışmayız ve eleştirmeyiz, onlar özgürdürler” şeklinde konuştu.
 İsraiL ambargosu ile Mısır’daki darbe yönetiminin baskıları arasında sıkışan Gazze Şeridi’nde yaşayan Hıristiyanlar ve Müslümanların “kardeşlik öyküsü” yazdığı ifade ediliyor.

Tarihi 5. yüzyıla dayanan Filistin’in en eski kiliselerinden Rum Ortodoks Saint Porphyrius Kilisesi Piskoposu Alexius, ezan seslerinin başlamasıyla eş zamanlı olarak sonlanan Pazar ayininin ardından Gazze’de Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasındaki beraberliği anlattı. Yunanistan vatandaşı olan ve zorlukla Arapça konuşabilen Piskopos Alexius, “İki din mensupları arasındaki ilişki bir harmoniyi yansıtıyor. Bu bizim ayinimiz, duyduğumuz ise onların ezanı. Hepimizi Allah yarattı. Eğer bunu iyi idrak edersek aslı Allah’a dayanan farklı dinlere mensup olmamıza rağmen sorun yaşamayız. Müslümanlar ve Hıristiyanlar aynı ailenin fertleri olabiliyor. Bu artık bizim için alışılmış bir durum” dedi. Dinin insanlar arasında ilişki kurmak ve sevgi oluşturmayı hedeflediğini belirten Piskopos Alexius, “Bazıları öldürmeyi meşrû kılmak için dini siyasete alet ediyor. Bu büyük bir hata. Onlar Allah’ın gafil olduğunu, içlerinde gizlediklerini bilmediğini sanmasınlar” diye konuştu.

MÜSLÜMANLAR VE HIRİSTİYANLAR KARDEŞÇE YAŞIYOR
Hıristiyan cemaati mensuplarından Marta (50) isimli Gazzeli kadın, Gazze’de Müslümanlar ve Hıristiyanlar arasında güzel birliktelik olduğunu vurgulayarak, “Tarih boyunca Gazze Şeridi’nde iki din arasındaki kardeşlik ilişkisini zedeleyecek olay yaşanmadı” ifadesini kullandı. Kilisede duasını tamamladıktan sonra cemaate ekmek parçaları dağıtan Fuad Ayyad (35), Gazze’de Hıristiyanlar ve Müslümanlar arasındaki ilişkinin karşılıklı saygı ilkesine dayandığını dile getirdi. Saint Porphyrius Kilisesi çalışanlarından Nebil Ayyad, (60) Hıristiyanların Filistin halkının aslî unsurlarından biri olduğuna dikkati çekerek, Hıristiyanların İsrail işgaline karşı direnişte önemli rol oynadığını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.