İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Putin’e Ermenistan’da alkış ve protesto…

189 dolara en ucuz gaz, iç fiyattan petrol Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki günlük Ermenistan ziyaretine başlarken, Ermeni lider Serj Sarkisyan tarafından “üst düzey” törenle karşılandı ve ““Rusya, Güney Kafkasya’dan hiçbir yere gitmeyecek, gitmeyi de düşünmüyordu. Tam tersine buradaki pozisyonlarımı güçlendireceğiz” dedi. Bu arada Erivan’da bin kadar gösterici, ülkelerinin AB ile ticaret anlaşması imzalamak yerine Rusya’nın önderlik ettiği Gümrük Birliği’ne katılım kararını protesto etti. AB yanlıları, “Putin Go home -evine dön” yazılı pankartlar taşıdı.

Kommersant gazetesinin bugünkü haberine göre, gezinin ilk gününde Putin’in yaptığı açıklamalar, Rusya’nın zor durumdaki Ermenistan ekonomisine can simidi attığını gösteriyor. Avrupa’ya doğalgaz satış fiyatı 400-500 doları bulan Rusya, Ermenistan’a bin m3’ü 189 dolardan gaz vereceğini açıkladı. Bu arada Putin, Ermenistan’a satılacak olan petrol ürünlerinde, yüzde 35’lik vergilerin alınmayacağını açıklayarak Erivan’a bir büyük jest daha yaptı. 
Ziyaretinin ilk gününde Ermenistan’ın Türkiye sınırındaki Gümrü kentine gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya – Rusya – Ermenistan Bölgelerarası Forumu’na katıldı. Forumda konuşan Putin, Güney Kafkasya’daki pozisyonlarını daha da güçlendireceklerini söyledi. Putin, “Rusya, Güney Kafkasya’dan hiçbir yere gitmeyecek, gitmeyi de düşünmüyordu. Tam tersine buradaki pozisyonlarımı güçlendireceğiz.” diye konuştu.  
Cihan’ın haberine göre, forumda, Ermenistan’ın Gümrük Birliği’ne üyeliği konusuna da değinen Putin, dahil olma sürecin etkili bir şekilde devam edeceğine inandığını söyledi. Gümrük Birliği’ne üyeliğin Ermenistan’a büyük imkanlar sunacağını söyleyen Putin, “Tabi ki Rusya, Ermenistan’ın bu yöndeki çalışmalarına her türlü desteği verecek.” şeklinde konuştu.
Öte yandan, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Rusya’nın vereceği tüm katkılarından dolayı Putin’e teşekkür etti.   Putin, Ermenistan’da protesto edildi   Ermeni basınında yer alan haberlere göre vatandaşlar Putin’i protesto ediyor. Yerevan sokaklarına çıkan kalabalık, Ermenistan’ın Gümrük Birliği’ne üyeliğine karşı çıkıyor. Bazı göstericilerin ise Ukrayna bayrağı açtığı belirtiliyor.  
Putin ve Sarkisyan forum öncesi termik santralın açılışına katıldı ve forum sonrası Spitak Depremi’nde hayatını kaybedenlerin anıtına çelenk bıraktı.   Ayrıca Putin’in programında 102. Rusya askeri üssünü ziyareti bulunuyor. Daha sonra Rus lider başkent Erivan’a hareket edeceği bildiriliyor   Serj Sarkisyan ile görüşecek olan Putin sözde soykırım anıtına da çelenk bırakacak .
GEZİNİN PERDE ARKASI
Rusya, lokomotifi olduğu, 2015’de resmen ilan etmeyi planldığı Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) trenine bir vagon daha ekliyor. Başkan Putin’in dün başlayan iki günlük Ermenistan ziyaretinde, Rusya, Kazakistan ve Belarus arasındaki Gümürk Birliği’ne Ermenistan’ın da dahil olması bekleniyor. Bu arada Putin 5 bin Rus askerinin bulunduğu, Türkiye sınırı yakındaki Gümrü şehrini de ziyaret edecek.
Putin, St. Petersburg’da Başbakan Erdoğan’la buluşmasının ardından, Erivan yönetiminin büyük önem  verdiği Ermenistan ziyaretine dün Gümrü ile başladı. Gezinin, topraklarında 49 yıllığına verdiği Rusya askeri üssü  bulunan Ermenistan için bir çok açıdan “tarihi önemi” bulunuyor.
ERMENİLER DE AB’Yİ REDDETTİ
Tıpkı gibi  Ukrayna gibi, AB’nin ekonomik partnerlik anlaşması teklifini reddeden Ermenistan, stratejik partneri Rusya’nın öncülüğündeki Gümrük Birliği’ne katılacağını eylülde açıklamıştı. Putin’in gezisinde bunun resmen ilan edilmesi bekleniyor.
Uzmanlar 2015 yılında Avrasya Ekonomik Birliği’nin Rusya, Kazakistan, Belarus ve son olarak Ermenistan’ın katılımıyla ilan edileceğini, bölgedeki başka bazı eski Sovyet cumhuriyetlerinin de halkaya dahil olabileceklerini belirtiyorlar.
AB’NİN MUADİLİ ŞİÖ DEĞİL, AEB
Başbakan Erdoğan’ın “Şanghay’a bizi alın, AB sıkıntısından kurtarın” diyerek aslında NATO’ya alternatif olan Şanghay İşbirliği Örgütü’nü işaret ettiği bir dönemde, Rusya AB’ye alternatif olması için Avrasya Ekonomik Birliği AEB’yi kuruyor.
1995’te Rusya, Kazakistan ve Belarus’un ilk imzalarıyla başlayan ekonomik birlik çabaları, 2010’da gümrüklerin kaldırılmasıyla “ortak bölgeye” dönüşmüştü. Uygulama ocak 2012’de başladı.
ASKERİ GÜNDEM
Putin’in gezisi sadece ekonomik değil, askeri yönüyle de önemli. Rus lider, Gümrü’deki askeri üssü ziyaret edecek. Ermenistan, bu üssün de genişletilmesi ve 18 savaş helikopteri daha yollanması için Rusya’ya izin vermeye hazırlanıyor. Bu da gezinin gündeminde.
3.12.2013  – See more at: http://www.turkrus.com/63499-putine-ermenistanda-alkis-ve-protesto-189-dolara-en-ucuz-gaz-ic-fiyattan-petrol-xh.aspx#sthash.exYwGDjJ.dpuf

Yorumlar kapatıldı.