İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Doğu Ortaklığı doğal bir köprüye dönüşmelidir

Serj Sarkisyan’ın, zirve Genel Kurulunda yaptığı konuşmayı sunuyoruz: «Herşeyden önve Litvanya yönetimine ve Avrupa Komisyonuna Doğu Ortaklığı III. Zirvesini konuk etmeleri ve yüksek düzeyde organize etmelerinden ötürü teşekkürümü ifade ederim. Doğu Ortaklığının 5 yıllık tarihi, bu formatın gerekliliği ve hayatiyetine tanıklık etmektedir. Bu Avrupa ortak değerler zemininde nitel olarak yeni, daha sıkı ve genişletilmiş ilişkiler inşa etmeye olanak sağlayarak, tüm Avrupa işbirliği mimarisini verimli şekilde tamamlamaktadır. Böylesi ilişkilerin şekillenmesi Ermenistan ve Ermeni halkının manevi-kültürel, tarihi-siyasi mirasının çağrısıdır, toplumumuzun bilinçli talebidir.

***
Doğu Ortaklığı doğal bir köprüye dönüşmelidir. Beyanat bugün 29 Kasım’da Vilnius’ta Doğu Ortaklığı Devlet Başkanları III. Zirvesi esnasındaki konuşmada, Ermenistan cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan’dan geldi.

Serj Sarkisyan’ın, zirve Genel Kurulunda yaptığı konuşmayı sunuyoruz:

«Herşeyden önve Litvanya yönetimine ve Avrupa Komisyonuna Doğu Ortaklığı III. Zirvesini konuk etmeleri ve yüksek düzeyde organize etmelerinden ötürü teşekkürümü ifade ederim. Doğu Ortaklığının 5 yıllık tarihi, bu formatın gerekliliği ve hayatiyetine tanıklık etmektedir. Bu Avrupa ortak değerler zemininde nitel olarak yeni, daha sıkı ve genişletilmiş ilişkiler inşa etmeye olanak sağlayarak, tüm Avrupa işbirliği mimarisini verimli şekilde tamamlamaktadır. Böylesi ilişkilerin şekillenmesi Ermenistan ve Ermeni halkının manevi-kültürel, tarihi-siyasi mirasının çağrısıdır, toplumumuzun bilinçli talebidir.

Doğu Ortaklığı topluma demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü ilkesi zemininde devletimiz ve toplumun modernizasyonuna yönelik çabalarına yeni bir ivme kazandırdı. Bu geniş ölçekli reform gündemimize katkıda bulundu. Ölçülebilir sonuç olarak, sadece son bir buçuk yıl esnasında Ermenistan’da gerçekleşen 3 büyük seçim sürecini kaydederim, bunlar Ermenistan’daki seçim sistemini esaslı bir şekilde pekiştirerek, yeni bir skala belirlediler.

Vilnius Zirve Bildirisiyle ülkemizde gerçekleştirilen reformlara yeni bir ivme kazandırarak yükümlülüklerimize devam etmeyi yeniden teyid ettik. Ermenistan, Ermenistan-AB ilişkileri eksenini teşkil eden yolsuzlukla mücadele, serbest ekonomik rekabetin temini, hükümet faaliyetlerinde şeffaflığın yükseltilmesi, yargı sisteminin bağımsızlığının temini, söz özgürlüğünün teminat altına alınması, sivil toplumun pekişmesine yönelik derin ve geniş ölçekli kurumsal reformlara devam etmeye kararlıdır. Ermenistan devletinin Avrupa modeliyle inşası ve pekişmesi bizim bilinçli tercihimiz olmuştur ve bu süreç artık dönüştürülemez.

Başlıca amacımız Avrupa Birliğiyle bir taraftan sosyo-ekonomik ve ekonomik ilişkilerimizin derinlemesine mahiyetini yansıtan diğer yandan işbirliğinin farklı formatlarıyla bir arada yürütülebilir ilişkiler şekillendirmektir. Doğu Ortaklığı, Atlantik’ten Pasifik Okyanusuna kadar ekonomik entegrasyon yayarak, doğal bir köprüye dönüşmelidir. Bu anlamda biz, daha kapsamlı, bölücü çizgilerden arınmış Avrupa’nın inşası yönünde ısrarlı çaba göstermeye yükümlüyüz.
Dış ilişkilerimizde işte bu bilinçle hareket etmekte ve komşularımızla, Avrupa’nın başarılı uzlaşı deneyimini bölgemizde de yerelleştirerek, sorunları tam da bu ilkeyle çözmeye çalışıyoruz. Avrupa değerlerinin ısrarlı bir şekilde şiar edinilmesi, Türkiye’yi kendi geçmişiyle uzlaşma meselesinde yardım edebileceğini sanıyorum. Bugün binlerce Türk, Ermeni Soykırımını kınamakta ve yanımızda saf tutarak Soykırım kurbanlarının hatırasını anmaktadır. Ermeni Soykırımının 100. Yılı arifesinde, Türkiye yönetimi irade gösterebilmeli ve inkarcı politikasından vazgeçebilmelidir. Avrupa’nın son kapalı sınırının açılması ve Ermenistan’la diplomatik ilişkilerin tesisi aciliyeti, Avrupa’yla entegrasyonu Avrupa ülkesi olarak devam etme meselesinde Türkiye’nin karşısında bulunmaya devam etmekteler. Avrupa Birliği üye ülkelerinden, partnörlerimizden, Türkiye tarafından Ermenistan’ın gayrimeşru ablukasının kaldırılması meselesinde tam katılım ve ısrar bekliyoruz.
Bayanlar ve baylar!
Birkaç gün önce Viyana’da AGİT Minsk Grubu eşbaşkanları aracılığıyla, hemen hemen 2 yıl süren aradan sonra Ermenistan ve Azerbaycan cumhurbaşkanları buluşması gerçekleşti. Sonuçlara ilişkin konuşmak erken olmakla beraber, her halukarda buluşmanın kendisi fiilen olumlu bir durumdur. Müzakerelerde başarılı sonucun gerçekte, halklarımızı ne ölçüde barışa hazırlamamıza, olumsuz retorikten ne ölçüde kaçınıp, tampon hatta gerilimi azaltmamıza bağlı olduğunun altını çizmek isterim. Ermenistan ve Dağlık Karabağ, durumu destabilize edici demeçler ve adımlar konusunda çekimser olmuşlar, demokrasi, insan hakları, serbest ekonomik rekabet, söz özgürlüğü zemininde devletin inşası yolunu, bu yolda kararlı adımlarla ilerleyerek, ilke edinmişlerdir.
Bayanlar ve baylar!
Bu Vilnius Zirvesinden beklentiler büyüktür. Bu zirveyi AB’yle ilişkilerimizi daha da anlamlaştıran ve gerçekçi zeminde geliştirmede önemli bir etap olarak gözlemliyoruz. Zirve sonuç belgesini ve bugün imzalanacak Ermenistan-Avrupa Birliği Bildirisini işte bu bağlamda okuyoruz.».
News from Armenia – NEWS.am

Yorumlar kapatıldı.