İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bağış, farklı inanç temsilcileriyle buluştu

İstanbul (AA) – AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, farklı inanç gruplarına hitaben, “Unutmayın, sizin sorunlarınız bizim sorunlarımızdır. Bu ülkede beraber yaşıyoruz. Aynı sudan içtik biz, aynı bağın gülüyüz. Biz birlikte Türkiye’yiz ve 2023’te Türkiye’yi dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri yapacaksak hep birlikte yapacağız” dedi.Bağış, farklı inanç gruplarının temsilcileri ve vakıf yöneticileriyle Feriye Lokantası’nda verdiği yemekte bir araya geldi.

Burada konuşan Bağış, bu toplantıyı gerçekleştirebilmek için gereken siyasi iradenin bu dönemde var olduğunu belirterek, cumhuriyet tarihinde ilk defa farklı vakıf ve derneklerin verdiği iftarlara katılan bir başbakanın olduğunu söyledi.
Farklı inanç gruplarına yönelik AK Parti hükümetleri döneminde yapılan reformlardan bahseden Bağış, artık siyasetçiler olarak kendilerinin de ruhani liderlerden yardım isteyebildiklerini, onların da her türlü konuda Türkiye’nin lehine çaba ortaya koyduklarını dile getirdi.
Bağış, bakanlığının Ortaköy’deki ofisinin 50 metre ilerisinde kilise, 60 metre ilerisinde sinagog ve 70 metre ilerisinde de cami bulunduğunu, ruhani değil de maddi temizlik isteyenler için ise yolun karşısında Mimar Sinan’ın inşa ettiği hamamın yer aldığını anlatarak, “Bu topraklarda o birliktelik, kültür, birlikte yaşama medeniyeti bizleri çok farklı bir noktaya getirmiştir” dedi.
Diyalog kapılarının her zaman açık tutulması gerektiğini ifade eden Bağış, sadece bugüne kadar mağdur edilmiş farklı inanç gruplarına yönelik değil, İslami kesime yönelik de büyük değişimler sağladıklarını aktardı.
“Başardıklarımızla hiçbir zaman tatmin olmayacağız. Zaman geçtikçe ihtiyaçlar da değişiyor. Reforma her zaman ihtiyacımız var” diyen Bağış, bundan sonra neler yapacaklarına kafa yormaları gerektiğini bildirdi.
Bağış, şöyle devam etti:
“Unutmayın, sizin sorunlarınız bizim sorunlarımızdır. Bu ülkede beraber yaşıyoruz. Aynı sudan içtik biz, aynı bağın gülüyüz. Biz birlikte Türkiye’yiz ve 2023’te Türkiye’yi dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri yapacaksak hep birlikte yapacağız. Bu birlikteliği hiç kimse bozamaz. Bu kardeşliğe ve dayanışmaya hiçbir güç kastedemez. Zira bizi birbirimize bağlayanlar, bizi ayıranlardan çok daha fazladır, çok daha güçlüdür. Tarih ve talih bizlere ortak bir yön belirlemiş, bizleri bu coğrafyada bir sevgi ve barış medeniyetinin mensupları haline getirmiştir. Farklı inanç gruplarımız yüzyıllardır bu toprakların ayrılmaz birer parçaları olarak gerçekten de ülkemizin birliğine, ülkemizin dirliğine çok büyük katkılar sağladılar. İnsanlık için, barış için, Türkiye için, Türkiye’nin birlik ve bütünlüğü için dua eden siz gönül insanlarımızdan Allah razı olsun.”
– Ezan, çan ve hazan sesi bir arada
Bağış, İstanbul’un kardeşlik şehri olduğunu kaydederek, şehirde yüzyıllarca çan, ezan ve hazan sesinin birbirinin özgürlüğüne kastetmeden, özgürce göğe yükseldiğini bildirdi.
Hazreti Peygamber’in, “Arabın Aceme, Acemin Araba üstünlüğü olmadığı gibi, kırmızının karaya, karanın kırmızıya üstünlüğü yoktur” sözünü hatırlatan Bağış, bu hadis-i şerifi vicdanında duyan bir yönetim olarak daima insanlar arası eşitliği benimsediklerini vurguladı.
Azınlık vakıflarına mal varlıklarının iade edilme kararlarından da bahseden Bağış, Sümela Manastırı, Akdamar Adası’ndaki Surp Haç Ermeni Kilisesi, Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Surp Giragos Ermeni Ortodoks Kilisesi’nin ibadete açıldığını hatırlattı.
Bağış, “Hiç şüpheniz olmasın, bu zamana kadar sorunların çözümüne nasıl hassasiyetle eğildiysek, bundan sonra da aynı hassasiyetle eğilmeye devam edeceğiz. Sizin sorunlarınız bizim sorunlarımızdır” diye konuştu.
– “Yapılan düzenlemelerin hiçbirisi bir lütuf, ayrıcalık değildir”
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise vakıflar konusunda son dönemde yapılan yenilikleri anlatarak, kendisinin de bölge müdürü olarak İstanbul’da görev yaptığını ve çok farklı vakıfların sorunlarına birinci dereceden tanık olduğunu söyledi.
“Yapılan düzenlemelerin hiçbirisi bir lütuf, ayrıcalık değildir. Yani ‘azınlıklara mensup vatandaşlara yapılıyor da bize neden yapılmıyor?’ algısını oluşturacak şeyler değildir” diyen Ertem, mal varlıklarının vakıflara iade edilmesinin bir hakkaniyetin sağlanması olduğunu ifade etti.
– “Vakıflar konusunda Türkiye’de ciddi gelişmeler sağlanmıştır”
 Vakıflar Genel Müdürlüğü Cemaat Vakıfları Temsilcisi Laki Vingas da bu tür buluşmaların çok güzel ve anlamlı olduğunu belirterek, bu ortamlarda doğrudan istişare yapabildiklerini ve sorunlarını ilgili mercilere direkt olarak iletebildiklerini söyledi.
“Vakıflar konusunda Türkiye’de ciddi gelişmeler sağlanmıştır” diyen Vingas, birçok sorunlarının çözüldüğünü, sorunların çözülmesinde siyasi iradenin yardımcı olduğunu ancak hala çözüm bekleyen sorunları bulunduğunu dile getirdi.
Vingas, “yabancılık konusunun, bin yıldır bu ülkede yaşayanlar olarak yabancı addedilmenin büyük sıkıntı olduğunu” kaydederek, bunun için makro düzeyde bir sistem oluşturulması ve bu sistemin eğitimden başlaması gerektiğini anlattı.
“Biz, çocuklarımızın bizim yaşadığımız sıkıntıları yaşamalarını istemiyoruz” diyen Vingas, cemaatlerin de kendilerini tanıtmaları açısından çok daha fazla çaba göstermesi gerektiğinin altını çizdi.
AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, konuşmaların ardından konuklarla tek tek ilgilendi.
– Farklı cemaatlerden temsilciler
Vakıflar Genel Müdürlüğü Cemaat Vakıfları Temsilcisi Vingas, Bağış’a, üzerinde Akdamar Kilisesi’nin fotoğrafının bulunduğu bir tablo, Atina’da yaşayan İstanbullu Rumların İstanbul’a olan özlemlerini anlatan “Hasretim İstanbul” kitabı ve Mor Gabriel Manastırı’yla alakalı kitapları hediye etti.
Yemeğe, AB Bakan Yardımcısı Alaattin Büyükkaya, İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva, Süryani Katolik Kilisesi Patrik Vekili Yusuf Sağ, Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Süryani Ortodoks Cemaati Ruhani Lideri ve Patrik Vekili Yusuf Çetin, gazeteciler Mehmet Barlas, Sevilay Yükselir, Ali Bayramoğlu, Akif Beki ve çok sayıda davetli katıldı.

            

Yorumlar kapatıldı.