İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kayseri’de Cemevi, Camii Ve Ermeni Mezarı Yanyana

Kayseri Hacı Bektaşi Veli Kültürünü Araştırma Yaşatma Derneği ve Vakfı Başkanı Feyzullah Keskin, Türkiye’nin en büyük cemevinin yaklaşık bir ay sonra hizmete hazır hale geleceğini belirtti. Keskin, açılışa Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere tüm siyasi partilerin genel başkanlarını davet edeceklerini de belirterek, “Cemevinin yanında Ermeni mezarlığı ve 100 metre yakınında da camii var. Demek ki art niyet olmadan çıkılan yolda hoşgörü de beraberinde geliyor’’ dedi.

Kayseri Battalgazi Mahallesi’nde yapımına 2007 yılında başlanan ve maddi imkânsızlıklar nedeniyle de bir türlü tamamlanamayan cemevi inşaatında, mutlu sona yaklaşılıyor. Toplam 4 bin 160 metrekare alan içerisinde 3 katlı olarak inşaatı devam eden cemevi hakkında bilgi veren Kayseri Hacı Bektaşi Veli Kültürünü Araştırma Yaşatma Derneği ve Vakfı Başkanı Feyzullah Keskin, 7 yıl boyunca devam eden inşaatın 1 ay sonra tamamlanacağını ve cemevinin hizmete hazır hale geleceğini dile getirdi. Tüm inşaat çalışmalarının bitmesinin ardından ortaya çıkacak olan cemevinin Türkiye’nin yalnızca en büyük değil, aynı zamanda en kullanışlı cemevi olacağını da iddia eden Keskin, “Mimarisi ile dikkat çeken çok amaçlı bir cemevi ortaya çıkacak. Ne yazık ki son iki 2 sene maddi sıkıntılar nedeniyle inşaat durmuştu. Arkadaşlarımızla birlikte Mart ayında göreve geldikten sonra önceki arkadaşlarımızın kaldığı yerden çalışmalara devam ettik ve inşaatı 1 ayda bitecek seviyeye getirdik’’ dedi.
EĞİTİM VE DANIŞMANLIK FAALİYETLERİ DE OLACAK
Cemevinde cenaze işlerinin ve kurban kesiminin yapılacağı yerlerin yanı sıra 800 kişilik konferans ile 1000 kişilik çok amaçlı salonların, 800 kişilik cem salonunun, özellikle öğrencilere barınma konusunda hizmet verecek olan misafirhanelerin, eğitim dersliklerinin, farklı hizmet odalarının yer alacağını ifade eden Keskin, “Cemevi içerisinde psikolojik danışmanlık, ailelere özel danışmanlık ve gençlere yönelik faaliyetlerimiz olacak. Burası çok amaçlı, kullanışlı ve yaşayan bir alan olacak’’ diye konuştu. Keskin, inşaatın bitiminin kış ayına denk geldiğini ancak resmi açılışı ise Nisan ya da Mayıs ayı içerisinde yapmayı planladıklarını anlattı.
CEMEVİ, ERMENİ MEZARLIĞI VE CAMİİ BİRARADA
Cemevinin tamamlanması ile birlikte bölgede hoş görünün ve kardeşliğin en doğal şekilde ve art niyet içeren düşünceler olmadan ortaya çıkacağını da vurgulayan Keskin, şunları söyledi:
“Cemevi inşaatının sağ tarafında Ermeni mezarlığı var. Bunun yanında hemen 100 metre ilerisinde de cami var. Bu durumda gösteriyor ki bazılarının art niyetli planlarına rağmen art niyetsiz ve samimi bir şekilde çıkılan yolda hoşgörü de kardeşlik de beraberinde geliyor. Bu cemevi de Kayseri’ye yakışır şekilde kardeşliği temsil edecek. Kayseri’nin kardeşlik ruhunu Türkiye’ye yansıtacak. Bir söz var; akıl plan yapar kader yukarıdan bakar, güler. Plan yapmanıza gerek yok. Uzun zamandır gündemde cami-cemevi gibi art niyetli bir düşünce vardı. Bu proje belli bir kesimi asimile etmeye yönelik bir çalışmaydı. Demek ki düşünce art niyetli yani belli bir kesimi asimile etmeye yönelik olmazsa, hoşgörü kendiliğinden ortaya çıkıyor. Burada Ermeni mezarlığı var, camii var, cemevi var. Hepsi bir arada ve olumsuz bir ses yok. Çünkü iyi niyet apaçık ortada.’’
SÜNNİ İŞADAMLARI DESTEK VERDİ
İnşaatın bitmesi için destek veren Kayserili hayırsever işadamları ile Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın’a da teşekkür eden Kayseri Hacı Bektaşi Veli Kültürünü Araştırma Yaşatma Derneği ve Vakfı Başkanı Feyzullah Keskin, Alevi olmayan sünni iş adamlarının desteğinin de ayrı ve bir o kadar da anlamlı olduğunu söyledi.
Cemevi açılışına yönelik özel bir çalışma yürüteceklerini belirten Keskin, hiçbir düşünce ve inancı ayırt etmeden herkesi kucaklayacak bir açılış organize etmeyi amaçladıklarını ifade etti.
ÖTEKİLEŞTİRME HATASINA DÜŞMEYECVEĞİZ
“Devletin en üst seviyesinde yer alan hemşerimiz Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, başta olmak üzere tüm siyasi parti liderleri ile sivil toplum kuruluşları temsilcilerini, vatandaşlarımızı açılışımıza ayırt etmeden davet edeceğiz’’ diyen Keskin, “Biz burada siyaset yapmıyoruz. Sağcı, solcu olan nitelendirilen Alevi kardeşlerimiz de var. Bize göre bu topraklar üzerinde yaşayan herkes bu toplumun bileşenleridir ve aynı zamanda tutkalıdır. Alevilik felsefesinde de 72 millete aynı gözle bakmak vardır. Biz de bu felsefeden hareketle toplumun farklı kesimlerini ötekileştirmeden hareket edeceğiz. Çünkü biz Aleviler ötekileştirmeden yıllardır çok çektik ve ötekileştirmelerle hep karşı karşıya kaldık. Aynı hataya biz düşmeyeceğiz’’ diye konuştu.
CZ(OE/AAA)
DHA

Yorumlar kapatıldı.