İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’la ilişkilerde sürpriz ilerleme

Sabah’ın haberine göre Ankara, Davutoğlu’nun ABD temasları ve Başbakan’ın Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinde de gündeme gelen Kafkaslar’daki barış çözümü için yeni yol haritası hazırladı.Ermenistan hükümeti, Azerbaycan ile arasında kronik bir sorun olan Dağlık Karabağ’daki iki reyondan çekilmeyi sözlü olarak kabul etti, Türkiye ise Ermenistan’dan resmi açıklama yapmasını istedi. “Reyonlardan çekileceğiz” açıklamasının gelmesi halinde, Davutoğlu 12 Aralık’ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı için Erivan’a gidecek.

***
Ermenistan’la ilişkilerde sürpriz ilerleme
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Türkiye- Ermenistan ilişkilerine ilişkin “Bazı yaratıcı fikirler, yeni düşüncelerle bunu geliştirmeye, mesafe almaya çalışıyoruz” mesajının detayları çıkmaya başladı.
Sabah’ın haberine göre Ankara, Davutoğlu’nun ABD temasları ve Başbakan’ın Erdoğan’ın Putin’le görüşmesinde de gündeme gelen Kafkaslar’daki barış çözümü için yeni yol haritası hazırladı.
Ermenistan hükümeti, Azerbaycan ile arasında kronik bir sorun olan Dağlık Karabağ’daki iki reyondan çekilmeyi sözlü olarak kabul etti, Türkiye ise Ermenistan’dan resmi açıklama yapmasını istedi.
“Reyonlardan çekileceğiz” açıklamasının gelmesi halinde, Davutoğlu 12 Aralık’ta Karadeniz Ekonomik İşbirliği toplantısı için Erivan’a gidecek.
Diplomatik kaynaklar, Azerbaycan’ın zengin enerji kaynakları ile büyük kalkınma içinde olduğunu buna karşın Ermenistan’ın kaybettiğini belirterek, “Bu kördüğümü bir yerden aşmak, bunun için de bir oyun değiştirici bulmak lazım. Bir adım atılır, yedi reyonun ikisinden çekilinir. Bunun karşılığında da Ermenistan-Türkiye ilişkileri açılır” yorumunu yaptı.
SÜRE SORUNU
Taraflar 2010’da çekilmede ilkesel olarak anlaşmıştı. Ermenistan 1992’den bu yana elinde tuttuğu Kelbecer ve Laçin reyonlarından 10 yıl içerisinde çekileceğini belirtmiş, Azerbaycan bir yılda çekilme istemişti. Güncellenen önerilerle Erivan süreyi yedi yıla indirmiş, Azerbaycan üç yıla çıkarmıştı. (Sabah)

Yorumlar kapatıldı.