İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni asıllı udi Yevant Bostancı devlet korosunda

Ramazan YAVUZ- Arif Arslan
Udi Yervant Bostancı, sınavı kazanırsa misafir sanatçı olarak katıldığı Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda görev yapacak ilk Ermeni asıllı sanatçı olacak.Yaşadığı ABD’den 21 yıl sonra memleketi Diyarbakır’a dönüş yapan Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı, Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda görev almak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu. İlk aşamada misafir sanatçı olarak kabul edilen ve aylık 800 lira maaş alan Bostancı, gireceği sınavı kazanırsa Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosun’da görev yapacak ilk Ermeni asıllı sanatçı olacak. (Bir türlü anlatamadık. Ermeni asıllı ne demek? Ermeni dönmesi demek, sanatçı dönme değil Ermenidir. HYETERT)

Diyarbakır’da Türkler, Kürtler, Ermeniler, Yahudilerin bir arada yaşadığı halk arasında ’Gavur Mahallesi’ olarak bilinen Hançepek’te dünyaya gelen ve 1992 yılında ABD’ye yerleşen, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’in ’Yurdunuza dönün’ çağrısı üzerine geçen Haziran ayında 21 yıl sonra memleketi Diyarbakır’a dönen Ermeni asıllı udi Yervant Bostancı, Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda sanatçı olarak görev yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurdu.
Müzik konusunda tabii tutulduğu ön sınavı geçerek ilk aşamada ’misafir sanatçı olarak’ kabul edilen Bostancı, yarın ise genel sınava tabi tutulacak. Bostancı sınavı geçmesi halinde Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği korosunun ilk Ermeni asıllı sanatçısı olarak görev alacak.
ABD’DEN DÖNDÜ, AYDA 800 LİRA İLE GEÇİNİYOR
ABD’de yıllarca Türkçe, Kürtçe, Ermeni dillerinde uduyla şarkılar söyleyen Yervant Bostancı, memleketi Diyarbakır’a döndükten sonra kentin yeni yerleşim yeri olan Kayapınar İlçesi’ndeki aylık 500 liraya daire kiraladı. ABD’de biriktirdiği parayla bir iki ay ev kirasını ve masraflarını ödeyebilen Bostancı, ekonomik sıkıntı yaşamaya başlayınca ev kirasını ödeyemez hale geldi. Bu evden çıkan Bostancı, kent merkezinde başka bir ev kiraladı. Diyarbakır Devlet Klasik Türk Musikisi Korosu’na Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ilk aşamada misafir sanatçı olarak kabul edilen Bostancı’ya 800 lira maaş bağlandı.
İLK KONSERİNİ ANKARA’DA VERDİ
Türkiye’ye kesin dönüş yaptıktan sonra ilk konserini 22 Kasım’da Ankara’da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, İçişleri Eski Bakanı Abdülkadir Aksu, Milli Savunma eski Bakanı Vecdi Gönül, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Abdurrahman Arıcı ve Ak Parti milletvekillerinin katıldığı Medeniyet ve Kültür Araştırmaları Merkezi’nin yeni binasının açılışında veren Yervant Bostancı, Türkçe okuduğu “Ben bir Yakup idim kendi halimde” türküsüyle davetlilere unutulmaz bir gün yaşattı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Hem Şivan Perwer’ler hem Yakup oğlu Yervantlar bu ülkenin, bu toprağın değerleridir ve onlarla bu ülke daha zengindir” diyerek övdüğü udi Bostancı, döndükten sonra yaşadığı sıkıntıları anlattı.
EKONOMİK ZORLUKLAR YAŞIYOR
Memleket hasretine dayanamayarak döndüğü Diyarbakır’da ekonomik zorluklar yaşadığını dile getiren Bostancı, “Kesin döndükten sonra ilk iş olarak Diyarbakır Devlet Klasik Türk Musikisi Korosu’nda ses ve ud sanatçısı olarak görev alabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulundum. Ön sınava tabii tutulduktan sonra Eylül ayında beni misafir sanatçı olarak kabul edip ayda 800 lira maaş bağladılar. Amerika’da ayda 4 bin dolar kazanıyordum. Burada ise bana verilen ayda 800 lira maaş ile geçinmem mümkün değil. İlk kiraladığım evin kirasını zamanında ödeyemediğim için boşaltmak zorunda kaldım. Şimdi kent merkezinde yeni bir ev tuttum. Faturalı cep telefonum 90 liralık borcu yüzünden kapandı. Eski arkadaşlarımın katkılarıyla güçlükle geçinmeye çalışıyorum. Bir çok yere de borcum var. İnşallah ayın 27’sinde Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda gireceğim sınavı kazanır ve Diyarbakır korusunda görev alırım. Ben Diyarbakır Devlet Klasik Türk Musikisi korosunda ilk Ermeni olacağım için çok mutluyum” dedi.
BATMAN’DA 3 DİLDE MUHTAŞEM KONSER
Yervart Bostancı, Batman’da Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin konuk ettiği Türkiye Gazeteciler Federasyonu gecesinde Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosuyla birlikte sahne aldı.
Bostancı, geceye söylediği Türkçe, Kürtçe ve Ermenice şarkılarıyla renk kattı.
Diyarbakır Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürü Mehmet Emin Güneş, udi sanatçı Yervant Bostancı’nın da 36 kişilik koroya katılmasının bir eksikliklerini giderdiğini söyledi. Güneş, “36 kişilik koromuz artık Türkçe, Kürtçe ve Zazacı’nın yanı sıra Ermenice de şarkı söyleyecek. Bostancı’nın aramıza katılması bize güç verdi. Çünkü koromuzda Ermenice okuyan kimse yoktu. Dünyada kendini kanıtlayan udi sanatçı Yervant Bostancı’yla bir eksikliğimizi daha gidermiş olduk. Batman’da Türkiye’nin dört bir yanındaki gazetecilere dört dilden seslenmek keyif vericiydi” dedi.

http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/25210570.asp

Yorumlar kapatıldı.